Vanaf dinsdag 6 mei kunnen bedrijven en onderzoeksinstellingen opnieuw subsidie aanvragen voor circulaire innovatieprojecten via de regeling Energie & Klimaat Onderzoek en Ontwikkeling (EKOO): Circulaire Economie.
De regeling loopt tot en met donderdag 21 augustus. Deze richt zich op circulaire producten, processen en diensten, met uitzondering van circulaire plastics en biobased circular toepassingen. De regeling staat ook bekend onder de naam Kennis en Innovatie Agenda – Circulaire Economie (KIA CE).
Onder meer Circular IT Group, KPN en de Gemeente Amsterdam hebben in het verleden gezamenlijk EKOO-subsidie ontvangen met hun project ReplanIT.
Samenwerkingsverbanden
De regeling is bedoeld voor samenwerkingsverbanden die bestaan uit ten minste één onderneming en zich richten op innovatieve oplossingen binnen de maakindustrie, bouw en infrastructuur of consumptiegoederen. Het gaat specifiek om projecten die te kleinschalig zijn voor grotere regelingen zoals MOOI, en niet om pilot- of demonstratieprojecten, fundamenteel onderzoek of recycling van reguliere grondstoffen. Innovaties gericht op de terugwinning van kritieke grondstoffen zijn wel subsidiabel.
Het totale subsidiebudget bedraagt 2,5 miljoen euro, waarbij per project maximaal 500.000 euro beschikbaar is. De subsidiepercentages verschillen per type deelnemer en bedrijfsgrootte. Onderzoeksorganisaties ontvangen de hoogste vergoeding wanneer zij niet-economische activiteiten uitvoeren. Voor bedrijven geldt een vergoeding variërend van veertig tot zestig procent, afhankelijk van de grootte van het bedrijf. Samenwerkingsverbanden die niet aan de eisen voor daadwerkelijke samenwerking voldoen, krijgen een verlaagd subsidiepercentage.
Deadline voor EKOO
Projecten moeten uiterlijk in 2035 op de markt komen. De uitvoering moet binnen zes maanden na toekenning starten en mag maximaal twee jaar duren. Beoordeling van aanvragen gebeurt op basis van een tenderprocedure. Hierbij wordt gekeken naar de mate waarin het project bijdraagt aan de doelstellingen van de regeling, de slaagkans in de markt, de innovatiekracht ten opzichte van internationale standaarden en de uitvoerbaarheid van het voorstel.
Geïnteresseerden kunnen op donderdag 8 mei een informatiebijeenkomst bijwonen in Amersfoort. Daarnaast is het mogelijk om vooraf vrijblijvend advies aan te vragen over het projectidee. Dit vergroot de kans op een succesvolle aanvraag. Voor het indienen van de subsidieaanvraag is minimaal eHerkenning niveau 3 vereist.
De regeling wordt uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), die ook verantwoordelijk is voor de beoordeling, voortgangscontrole en uiteindelijke vaststelling van de subsidie. Meer informatie over het aanvraagproces, bijbehorende documenten en voorwaarden is beschikbaar via de RVO.