De European Environmental Bureau (EEB), een coalitie van milieuorganisaties, doet een beroep op de Europese Commissie om de Richtlijn voor Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparatuur (WEEE) snel te herzien.
Volgens 27 leden van de EEB onthullen nieuwe gegevens van Eurostat dat het aantal elektronische apparaten op de Europese markt tussen 2013 en 2021 met meer dan 85 procent is gestegen. Dat heeft geleid tot een evenredige toename van e-waste, en deze alarmerende trend vereist daarom dringende maatregelen van de Europese Unie om de milieuschade als gevolg van de exponentiële groei van elektronica in Europa tegen te gaan.
Volgens de organisaties moeten duurzaamheid en de circulaire economie een grotere rol spelen in toekomstige wetgeving als we binnen de grenzen van onze planeet willen blijven opereren. De huidige focus van de WEEE-richtlijn op afvalbeheer wordt als ontoereikend beschouwd. De milieuorganisaties dringen aan op een herziening van de WEEE-richtlijn in de vroege jaren van het komende mandaat van de Commissie. Deze herziening moet onder andere sterkere principes voor de circulaire economie en duurzaam ontwerp bevatten, evenals een doelstelling voor vermindering van de materiaalvoetafdruk voor elektronica.
Kritieke grondstoffen
De nieuwste gegevens van Eurostat bevestigen de trend van een grotere hoeveelheid elektronica die de Europese markt betreedt, resulterend in meer e-waste. Zo werd in 2021 meer dan 13 miljoen ton elektrische en elektronische apparatuur verkocht in de EU. Per inwoner behoren Nederland (35,1 kg), Duitsland (31,3 kg), Denemarken (30,7 kg), Frankrijk (30,5 kg) en België (29,2 kg) tot de grootste consumenten van elektrische en elektronische apparatuur in de EU. In 2021 werd ook 4,9 miljoen ton e-waste geregistreerd, wat 3,9 procent meer is dan in 2020.
Deze trend baart de organisaties, zorgen en moet worden omgekeerd. De toenemende consumptie van elektronische apparaten put waardevolle hulpbronnen uit, zoals lithium, palladium en koper, verhoogt de vraag naar energie en veroorzaakt milieuschade tijdens de winning van grondstoffen. Dit is des te erger als apparatuur een korte levensduur heeft, moeilijk te repareren is of verkeerd wordt weggegooid, wat in Europa vaak het geval is, waar smartphones gemiddeld elke 2-3 jaar worden vervangen. Om de uitstoot van dergelijk kort gebruik te verminderen, zouden smartphones 25 tot 232 jaar moeten meegaan.
Zorgwekkend is volgens de EEB ook dat hiaten in gegevensverzameling suggereren dat grote hoeveelheden e-waste nog steeds illegaal worden gedumpt als restafval of illegaal worden geëxporteerd. Onjuiste verwijdering van elektronica veroorzaakt aanzienlijke milieuschade, waaronder verloren kansen voor hergebruik en recycling van apparaten en materialen, branden veroorzaakt door lithium-ionbatterijen en de uitstoot van verontreinigende stoffen in het milieu.
De dringende roep om herziening van de WEEE-richtlijn weerspiegelt de noodzaak om de groeiende milieuproblemen als gevolg van de toenemende aanwezigheid van elektronica in de EU aan te pakken. “Het is nu aan de Europese Commissie om actie te ondernemen en een duurzamere toekomst voor elektronica in Europa te waarborgen.”