Charlotte Bax van Digihobbit heeft een duurzaamheidsrapport opgesteld voor de website van Circulaire-IT.nl, en helaas zijn de resultaten niet mals.
Charlotte is duurzaam webdesigner die websites bouwt met een zo klein mogelijke CO2-voetafdruk. Een van de diensten van Digihobbit is een Website Sustainability Analyse waarmee een duurzaamheidsrapport van gebouwde websites op wordt gesteld. De verschillen tussen een website voordat deze is verduurzaamd, en daarna zijn volgens Charlotte soms schrikbarend groot. “Zo heb ik vorig jaar bijvoorbeeld een nieuwe website voor een fotografe gebouwd”, noemt Charlotte. “De homepage van de oude website was wel 10 MB zwaar. De nieuwe homepage nog geen 700 kB.”
Standaarden
De gegevens die Charlotte gebruikt komen van een aantal grote pioniers op het gebied van duurzaam webdesign, zoals Wholegrain Digital en Mightybytes. “Zij proberen een soort standaard te formuleren voor de CO2-uitstoot van digitale diensten en producten zoals websites, en ik sluit me daar als ondernemer graag bij aan in plaats van zelf een nieuwe standaard te verzinnen”, legt ze uit. “Wel hebben Sven Mol, mijn developer, en ik plannen om deze formule te nuanceren en uit te breiden op een aantal vlakken. De meeste van deze ideeën komen van hem.”
Er zijn kosteloze tools beschikbaar die pagina’s kunnen doormeten, zoals Digital Beacon. Maar het is veel werk om iedere pagina hier doorheen te halen. Daarom heeft Digihobbit een tool ontwikkeld die volledige sites kan analyseren voor een duurzaamheidsrapport. “De Digihobbit Ecotool kan hele sitemaps doormeten in plaats van enkel losse pagina’s”, zegt Charlotte. “Dit heeft als voordeel dat je niet zelf handmatig iedere pagina door een van bovengenoemde tools hoeft te gooien (dat is hoe ik mijn allereerste analyses deed), wat natuurlijk fijn is bij grote websites zoals circulaire-it.nl. 1744 pagina’s met de hand checken is natuurlijk onbegonnen werk.”
Circulaire-IT.nl: Auw!
Ze heeft haar Digihobbit Website Sustainability Analyse op Circulaire-IT.nl losgelaten. Laten we er niet omheen draaien: op de hoster na staat alles in het dieprood. Plaatjes blijken bij de zwaarst gemeten pagina een boosdoener. “Alleen de afbeeldingen bij elkaar gaan al over de grens voor label F”, aldus het adviesdocument. Op bijna iedere pagina wordt een grote GIF banner (700+ kB) getoond. Vraag je af of dit geanimeerd moet zijn, of dat het ook een afbeelding kan zijn, of zelfs een mooi tekstblok opgemaakt met CSS. Converteer op zijn minst naar WEBP.”
Maar ook de scripts en de stylesheets zijn zwaarder dan noodzakelijk, en het fontgebruik kan beter. Duidelijk is dat we op deze website een flinke slag moeten maken om het groener te krijgen.