Ondanks dat de corporate sustainability reporting directive (CSRD) sinds 5 januari van kracht is, is slechts 22 procent van de bedrijven klaar om kwantitatief te rapporteren over de circulaire economie.
Dat blijkt uit een recente rondgang van de World Benchmarking Alliance en dat wordt beschreven door Circle Economy.
De CSRD is een aanscherping van de regels waaraan Europese bedrijven moeten voldoen als het gaat om hun rapportages over duurzaamheid. Om te beginnen moeten vooral méér bedrijven rapporten indienen, en die rapporten moeten ook meer duurzaamheidsgebieden bestrijken. De CSRD introduceert ook het concept ‘dubbele materialiteit’, waarbij verantwoording moet worden afgelegd over de risico’s die de activiteiten vormen voor de samenleving, het milieu alsmede het bedrijf zelf.
Voor het eerst moeten organisaties rapporteren over hun circulariteit. Probleem is daarbij is dat de bestaande verslagen nog niet de juiste onderwerpen aansnijden. Van de bedrijven die dat überhaupt doen, neemt slechts 22 procent indicatoren mee die in lijn zijn met de nieuwe richtlijn. De tijd dringt: in 2025 moeten de resultaten over 2024 verplicht worden gerapporteerd.
Complex
“Als we kijken naar de honderden bedrijven die we tot nu toe bij de World Benchmarking Alliance hebben beoordeeld, zien we weinig consensus over rapportage over de circulaire economie, als er al over wordt gerapporteerd”, zegt Timothée Pasqualini, Research Lead van Nature Benchmark. “In vergelijking met andere onderwerpen, zoals de uitstoot van broeikasgassen, verschillen de methodologieën, definities en strategische benaderingen van circulariteit nogal van bedrijfstak tot bedrijfstak, maar ook binnen specifieke sectoren.
“Het is echter bemoedigend om een opkomend patroon te zien dat toonaangevende bedrijven beginnen te tekenen naarmate de beginselen van de circulaire economie in de strategieën van bedrijven worden verankerd.” Circulariteit, zo waarschuwt Circle Economy, is een complex onderwerp.
Vergeleken met bedrijven uit Amerika of Azië hebben Europese bedrijven al wel het voortouw genomen, aldus de World Benchmarking Alliance. Ze zullen dan ook minder moeite moeten hebben hiervoor. In de concurrentieslag met niet-Europese bedrijven actief in de EU hebben ze daarmee een streepje voor binnen het blok.