Bij alle IT systemen en componenten, dus ook de datadragers, speelt al jaar en dag de discussie of hergebruik in het kader van duurzaamheid te rijmen van met veiligheid. Waar bij servers die enduser devices die discussie vermindert, blijft er bij storage weinig beweging te zijn.
Duurzaamheid voor IT staat zoals bekend hoog op de agenda in Brussel. Europese wetgeving over de milieubelasting door bedrijven leidt er toe dat inkoop en gebruik van alle goederen onder de loep genomen moet worden.
Die belasting kan worden verminderd door langer gebruik te maken van IT. In plaats van vier jaar zes jaar doen met een server betekent dat de rekenkundige CO2 belasting door productie en transport van fabriek naar gebruiker op jaar basis met een derde afneemt. Als hardware na gebruik wordt verkocht in plaats van destructie valt de rekensom voor CO2 belasting nog lager uit.
Het langer gebruiken en doorverkopen heeft nog een voordeel, het levert geld op. Nieuwe aanschaffingen uitstellen is een besparing, doorverkoop is een bron van inkomsten. Beide gebeurt, maar nog steeds op een te geringe schaal.
Dataveiligheid
De voornaamste reden, naast de commerciële druk van fabrikanten die te veel focussen op het verkopen van nieuwe items, is de zorg om dataveiligheid. Inkopers van gebruikte hardware bieden daarom de service de aanwezige HDD”s en SSD’s uit servers, desktops en laptops te halen.
De machines kunnen dan voorzien worden van nieuwe schijven, of de schijven worden grondig gewist en daarna opnieuw ingezet. Oude schijven vervangen voor nieuwe is de makkelijkste oplossing, maar voor het verlagen van de milieubelasting is het de minst logische stap.
Bestaande schijven wissen en daarna weer inbouwen is beter voor het milieu, maar gebeurt te weinig. Daarbij moet een onderscheid worden gemaakt tussen HDD’s die grondig te wissen zijn en SSD’s waarbij dat een stuk lastiger is.
Omwille van maximale veiligheid is het vernietigen van discs daarom nog steeds een veel gebruikte methode om de kans op datalekken door gebruikte IT te vermijden. Die stap is begrijpelijk, maar getuigt ook van gemakzucht. Daarnaast is het onverstandig omdat het restproduct van vernietigde schijven moeilijk tot niet herbruikbaar is. Afval dat niet opnieuw kan worden ingezet verhoogt de milieubelasting van het oorspronkelijke product en is totaal geen duurzame oplossing.
Dilemma
Het dilemma dat veiligheid duurzaamheid in de weg staat lijkt onoplosbaar. De fabrikanten en grootgebruikers zien echter in dat een constructieve oplossing nodig is. De verspilling van grondstoffen die schaarser worden is gewoon te hoog.
De makkelijkste uitweg zou zijn de levensduur van schijven te verlengen. Of ze dan door de eerste gebruiker worden ingezet of worden doorverkocht is daarvoor een detail. Uit recent onderzoek blijkt dat 87 procent van een sample van 116.000 discs gebruikt door enterprises en datacenters gewoon nog functioneert na het uitfaseren is daarom een opsteker. Het onderzoek toon niet alleen aan dat gebruikte schijven in overweldigende mate nog in orde zijn, het laat ook zien dat het testen op grote schaal mogelijk is.
Kanalen
Het starten van verkoopkanalen voor grote aantallen gebruikte datadragers zou toch mogelijk moeten zijn? Voor HDD’s waarvan het dataverwijderproces bewezen werkt is dat zeker het geval. We zien daar ook de eerste tekenen van. SSD’s blijven vooralsnog een probleem en daar is het gemakzuchtige vernietigen nog steeds de eerste keuze.