De Europese verordening inzake kritieke grondstoffen, de Critical Raw Materials Act (CRMA), is officieel van kracht geworden.
De verordening moet een gevarieerde, veilige en duurzame voorziening van kritieke grondstoffen voor de industrie in de EU waarborgen. Volgens de Europese Commissie moet het wettelijk kader de binnenlandse capaciteiten versterken en duurzaamheid en circulariteit consolideren. De EU wil de afhankelijkheid van bepaalde landen, vooral China, verminderen.
Benchmarks en regelgeving
De verordening stelt benchmarks vast waarmee de capaciteit voor winning, verwerking en recycling van kritieke grondstoffen in de EU vergroot moet worden. Het verlenen van vergunningen moet met de CRMA soepeler worden. De verordening verplicht ook nationale overheden om voor te schrijven hoe de materialen zoveel mogelijk zelf worden gewonnen.
Daarnaast zal de verordening de circulariteit en het efficiënte gebruik van kritieke grondstoffen verbeteren. Gerecycleerde kritieke grondstoffen krijgen gedefinieerde waardeketens. De ketens worden gemonitord, en overheden kunnen de informatie uitwisselen met het bedrijfsleven.
Enquête voor relevante partijen
Op donderdag opende uitvoerend vicevoorzitter Šefčovič de eerste vergadering van de Raad voor Kritieke Grondstoffen. Daarin heeft de EC opgeroepen om aanvragen in te dienen voor strategische projecten. De eerste deadline voor de indiening van aanvragen is 22 augustus om 12 uur ‘s middags.
Gedetailleerde informatie, waaronder het aanvraagformulier en de gids voor aanvragers, is beschikbaar op de website over strategische projecten.
De Commissie heeft ook een enquête verlengd gericht op bedrijven en andere relevante partijen. De antwoorden op de enquête zullen bijdragen aan de opzet van dit nieuwe mechanisme. De enquête staat open voor bijdragen tot 31 mei.
De CRMA in de European Green Deal
De Critical Raw Materials Act is onderdeel van het industrieel plan voor de European Green Deal. De maatregelen zijn bedoeld om Europese problemen aan te pakken bij het verkrijgen van 34 belangrijke grondstoffen. Daaronder zitten ook de materialen die onmisbaar zijn voor ICT-hardware en smartphones. Denk aan strontium, lithium en kobalt.