Op de eerste Circulaire-IT Community Netwerk Meeting van dit jaar bespraken de deelnemers de markt voor duurzame datacenters en IT-omgevingen.
De druk op IT-providers en datacenters om circulariteit te introduceren wordt alleen maar groter. Tijdens het event, deze keer in De Matriarch van Eurofiber in Maarssen, gaat het er eigenlijk meteen over de tegenstellingen waar organisaties mee te maken hebben. Aan de ene kant wil iedereen dat je bijvoorbeeld een harde schijf opnieuw gebruikt, aan de andere kant is het vaak goedkoper om een opslagmedium te shredden dan te wipen.
Scope 3 en eindklanten
Na het welkomstwoord van Eric Luteijn, eigenaar en uitgever van LuteijnMedia, is het ESG-manager Jeroen Kanselaar van Eurofiber die zijn visie op Sustainable IT geeft. Eurofiber opereert meerdere datacenters in heel Europa en biedt diensten voor onder meer verschillende overheden. Zoals voor ieder groot bedrijf die onder de CSRD moet rapporteren over dit jaar, is Scope 3 een cruciale factor.
Tot nu toe zijn het vooral de toeleveranciers die daarin worden meegenomen. Maar aan de colocatie-klantzijde is dat uitdagender. “Hun apparatuur is immers niet van ons”, zegt Jeroen. Desgevraagd zegt hij dat het aanmoedigen van klanten om meer circulariteit te betrachten wel degelijk een punt van aandacht is.
De duurzaamheidsdoelen -50 procent CO2-reductie in 2025 ten opzicht van 2021- worden onder meer ondersteund met een programma om Customer Premises Equipment (CPE) zoveel mogelijk mee te laten nemen door vertrekkende klanten voor hergebruik. Onder meer met een boeteclausule worden klanten aangemoedigd om deze ondersteunende apparatuur mee te nemen en te hergebruiken. Verder vertelt Jeroen over de aandacht die Eurofiber legt op het plaatsen van hun faciliteiten in de buurt van duurzame energiebronnen.
Renewtech en gebruikte hardware
Stephan Derksen, welbekend binnen de community, neemt tijdens de Community Netwerk Meeting het podium over om het te hebben over Renewtech. Het Nederlandse bedrijf is overgenomen door het Deense Kimbrer Computer. De naam Renewtech gaat door de hele organisatie gevoerd worden. Renewtech is gespecialiseerd in het refurbishen van IT-apparatuur en het leveren van third party maintenance. Natuurlijk zitten er grenzen aan het hergebruik van professionele IT-apparatuur: niemand die nog een switch van 10Mbit inzet. “Dan belandt het op de afvalberg als je pech hebt”, zegt hij. “Gelukkig zijn er ook nog partijen die zorgen dat er dan toch nog zo maximaal mogelijk items uitgewonnen worden.” Een van de aanwezigen geeft aan dat het uit dat soort apparatuur al mogelijk is om 99 procent van de metalen te extraheren voor hergebruik.
Kosten blijven een belangrijke aanmoediging om gebruikte apparatuur in te zetten. “Je zit al snel op een korting van 90 procent van de list-prijs”, noemt Stephan. Maar dan komen er wel nieuwe uitdagingen om de hoek kijken, vooral vanuit de fabrikant. “Als jij heel veel Gen 9 servers in je datacenter hebt staan en de fabrikant zegt: je moet nu Gen 10 kopen, want dat is waar ik mijn geld aan verdien, moet dat dan ook echt?” vraagt hij retorisch. “En dat maakt het misschien ook nog wel lastiger, want dan heb je ineens twee producten die je moet managen. Soms hebben die bijvoorbeeld een ander operating system. Zeker in het geval van netwerkapparatuur zie je dat vaak terug.”
Licenties zijn verhandelbaar
De derde presentatie van deze Community Netwerk Meeting komt uit de koker van Mark van Meteren, Country Manager bij LicentiePro. Een ‘bekend onbekend’ fenomeen is dat Microsoftlicenties gewoon mogen worden overgedragen, wat de levensduur van software enorm kan verlengen. Maar hier zitten wel uitdagingen aan. Zo moet je kunnen bewijzen dat voor een licentie is betaald. Facturen daarvoor zijn dan vaak allang zoek. “We hebben bijvoorbeeld een verzoek gekregen van een Spaanse bank om Windows 7 licenties”, noemt Van Meteren. “Ze gebruikten lange tijd Windows 7, maar hadden geen bewijs richting Microsoft dat ze daarvoor hebben betaald. En het verkrijgen van gebruikte Windows 7 licenties is heel moeilijk.”
Een belangrijke trend die Mark ook ziet is dat organisaties weer terugkeren naar on-premises, uit de cloud: de TCO is lager. Dat terwijl de voorraad aan licenties juist komt van bedrijven die van on-premises overstappen naar de cloud.
Uiteindelijk blijkt de consensus dan ook dat het vooral eindgebruikers en eindklanten zijn waar nog het meeste te doen valt bij het verduurzamen van het IT-landschap. Gebrek aan informatie en mogelijkheden zijn dingen waar de markt nog flink mee aan de slag moet.