Tech zit regelmatig in de hoek waar de klappen vallen, terwijl het toch een sector is die absoluut een force for good is als het gaat om duurzaamheid, ziet Menno van Leeuwen.
Het afgelopen decennium werd tech vooral genoemd als oplosser voor duurzaamheidsvraagstukken. Tegenwoordig lees je steeds meer berichten over tech als aanjager van duurzaamheidsvraagstukken. Ondanks dat datacenters qua infrastructuur duurzamer zijn geworden, hun energie groen opwekken of inkopen, wordt door de exceptionele stijging van genAI grote vraagtekens gezet of dit duurzaam te verantwoorden is. Denk aan onnodig materieel en energieverbruik, netcongestie en schaarste van water.
Voor ingevoerde geen nieuws en vast te nuanceren, maar voor het publiek nog onbekend dat datagebruik een negatieve voetafdruk heeft. Op dit moment neemt datagebruik al 3% in van al het energiegebruik en de verwachting is dat dit een aandeel tot wel 30 procent kan krijgen.
Zal een Microsoft daarmee in hetzelfde imagohoekje komen als een Shell?
En hoe raakt dat andere bedrijven in deze keten? Wie is eigenlijk verantwoordelijk?
Ik zou het moment niet afwachten en als bedrijf in deze waardeketen leiderschap tonen door transparant te zijn en te besparen waar het kan. Je bent daarbij nu nog regelgeving voor. Vast wel eens van CSRD gehoord, maar wat is het precies en hoe raakt dit het data en energievraagstuk?
CSRD as force for good?
CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) de plicht tot duurzaamheidsverslaglegging voor (middel)grote bedrijven met uiteindelijk dezelfde status als het financiële jaarverslag. In Nederland zullen zo’n 4500 bedrijven moeten gaan rapporteren over de belangrijkste milieu- én sociale onderwerpen die voor hen en hun stakeholders gelden.
Er is een lange lijst van onderwerpen aangereikt in de zogenaamde European Sustainability Reporting Standards. Daar zitten onderwerpen bij als energie, watergebruik en circulariteit. Als deze onderwerpen volgens het voorgeschreven (dubbele materialiteits)proces als hoog worden gescoord, moet gerapporteerd worden volgens bepaalde datavereisten.
Als klimaatverandering voor jouw bedrijf ‘materieel’ is en in het bijzonder energie en je zit in een ‘high climate impact sector’ (o.a. datacenters) dan wordt dat behoorlijk uitvoerig rapporteren op uitstoot, energieverbruik met targets en transitieplannen. Hiermee komen de negatieve datagebruik effecten zoals co2 uitstoot scope 1,2,3, watergebruik en verbruik van materialen via allerlei bedrijfsrapportages boven water.
Tech & CSRD
Bedrijven die vorderingen maken door bijvoorbeeld onnodig energieverlies te beperken kunnen dat hard maken in hun jaarverslag. Ga ervan uit dat deze informatie door steeds meer stakeholders wordt meegewogen, bijv. inkopers, financiers en omgevingsdiensten.
Ik kan niet wachten tot die jaarverslagen openbaar zijn om te spitten welk bedrijf het goed en slecht doet. Dikke kans dat ik die analyses wel met behulp van een AI tool ga laten uitvoeren. Uiteindelijk dus toch tech as force for good 🙂
Menno is duurzaamheids- en innovatieconsultant met Mennovatie; CSRD business development lead bij Impact Institute en co-founder van Zirrow (zero energy waste). Eerder jarenlang sector banker TMT en Innovatie Lead bij ABN AMRO.