Circulaire bedrijfsmodellen kunnen, mits de toepassing op grote schaal gebeurt, jaarlijks de productie van 2 tot 3 miljoen nieuwe smartphones vermijden in Duitsland alleen.
Dat blijkt uit een nieuw rapport van Circularity, een denktank. Het laat zien dat een overstap naar gebruikte of gehuurde apparaten niet alleen het aantal nieuwe toestellen verlaagt, maar ook een aanzienlijke vermindering van de CO2-uitstoot kan opleveren.
Volgens het rapport kan de jaarlijkse uitstoot met 200.000 ton CO2 omlaag als 80 procent van de consumenten kiest voor gebruikte of gehuurde smartphones. De gemiddelde levensduur van apparaten kan hierdoor met meer dan 30 procent worden verlengd.
CBMI
De kern van het rapport is een nieuwe meetmethode, de Circular Business Model Impact (CBMI), die is ontwikkeld in samenwerking met twaalf grote marktspelers, waaronder Vodafone, Telekom, rebuy en Grover, en kennisinstellingen als Fraunhofer IZM en Deloitte. De methode maakt gebruik van operationele gegevens en marktanalyses om het werkelijke gebruik van apparaten in kaart te brengen, inclusief koop- en retourgedrag, reparaties en herverkoop.
Circulaire modellen halen nog niet hun potentie: naar schatting bereiken ze 20 tot 50 procent van hun mogelijke impact. Toch is verbetering mogelijk, zeker omdat bijna de helft van de totale CO2-voetafdruk van producten samenhangt met het gebruik en het einde van de levensduur.
De studie benadrukt ook dat de milieubelasting van logistiek en refurbishing beperkt blijft tot ongeveer 3 procent van de totale CO2-uitstoot van een smartphone. Daartegenover staat dat een verlengde gebruiksduur de jaarlijkse emissies aanzienlijk kan verlagen. Professionele herverkoop kan de levensduur van een toestel met een derde verlengen, terwijl verhuurmodellen deze met 17 procent kunnen doen toenemen.
Weinig gebruikt
In Duitsland is momenteel slechts 14 procent van de smartphones en laptops tweedehands. Slechts een klein deel wordt gerepareerd en ongeveer 30 procent van de apparaten wordt formeel gerecycled. De rest verdwijnt uit de kringloop, wat leidt tot verlies van waardevolle grondstoffen zoals zeldzame aardmetalen en metalen.
“De elektronicasector is nog sterk lineair,” stelt Manuel Braun, Senior Director bij Systemiq. “Maar met de juiste prikkels kunnen circulaire modellen helpen om materiaalkringlopen op grote schaal te sluiten.”
Circularity benadrukt dat het rapport bedrijven, investeerders en beleidsmakers voor het eerst in staat stelt om de milieu-impact van circulaire strategieën nauwkeurig te meten. Dit opent de deur naar bredere toepassing van circulaire oplossingen en effectievere beleidsmaatregelen.