Twaalf leiders uit de reparatiebranche hebben hun ervaringen gedeeld en gepraat over de uitdagingen en kansen in de markt bij Service Planet Rotterdam.

Het centrale thema van de discussie bij Service Planet Rotterdam is de toekomst van reparaties. Daarbij komen onderwerpen aan bod als duurzaamheid, certificeringen en samenwerking met fabrikanten. ICP1 verslag rondetafel -400Al snel merken de deelnemers op dat de reparatiesector de afgelopen jaren sterk is geëvolueerd. Veel van de aanwezige bedrijven zijn klein begonnen, maar zijn nu grote organisaties met soms Europese partners. Dat geldt bijvoorbeeld voor een partij als Fixje. “We zijn begonnen als een soort van B2C-webshop voor onderdelen voor aftermarket onderdelen voor iPhones”, zegt Davey Groothedde van Fixje. “Vroeger werd er echt veel gerepareerd. Nog steeds is dat echt een passie en hobby van me. Verder hebben we ook Verkopen.nl, een soort inkoopkanaal voor refurbished devices dat meer gericht is op de jongere doelgroep.”
Ook Complies, een specialist in de reparatie van laptops, gaat binnenkort iets nieuws doen, zo vertelt Auke Tel van het bedrijf. “We gaan een nieuw bedrijf starten, Renovatus, waar we in de basis laptops gaan refurbishen.”
Enkele van de partijen hebben de stap gemaakt naar B2B, waaronder TouchFix dat zich al langer toelegt op de zakelijke markt. “We geloven sterk in een hybride model”, zegt Laurens van Rijn van TouchFix. “We willen niet volledig geautoriseerd zijn door fabrikanten, maar tegelijkertijd werken we wel met hen samen om onze klanten alternatieven te bieden die andere reparatiebedrijven niet kunnen leveren, zoals reparaties aan iPads waarvoor autorisatie ontbreekt.”
Wel moeten bepaalde sectoren, en dan vooral de publieke sector, ervan worden overtuigd dat reparatie de juiste weg is. Ook een kleinere organisatie als iCanFix, waar vier mensen werken, ziet dat ze erg serieus worden genomen in de markt. “We hebben mooie bedrijven in ons portfolio”, zegt Jos Thijssen van iCanFix.
Certificeringen en duurzaamheid
Certificeringen zijn een terugkerend thema in de sector. Een van de deelnemers merkt op dat certificeringen belangrijk zijn voor vooral grotere bedrijven die afhankelijk zijn van certificering richting grote klanten. Vooral aan het EcoVadis certificaat voor duurzame bedrijfsvoering wordt veel waarde gehecht. “Als wij niet de juiste certificeringen hebben, willen ze niet met ons werken”, zegt Christ van Giersbergen van Microfix.
De reparatiesector heeft sowieso een onbreekbare band met duurzaam beleid. “Alles wat je repareert, belandt niet op de vuilnisbelt. Dat is de eerste winst”, voegt Christ eraan toe. Mikail Yilmaz van Repair IT Now doet al reparatie en refurbishing voor bedrijven. ”En we gaan ook recyclen, omdat dat ook wordt gevraagd door bedrijven waar wij de diensten voor doen. En dat kan zijn van een mkb-bedrijf tot een groot corporate bedrijf.” Zia Karimi van iRepairCentre noemt duurzaamheid zelfs de ‘ader van zijn bedrijfsvoering’.
Samenwerking met fabrikanten
De relatie tussen onafhankelijke reparateurs en fabrikanten blijft een complex onderwerp. Sommige deelnemers spraken over de uitdagingen die zij ondervinden bij het verkrijgen van onderdelen en ondersteuning door fabrikanten. Er zijn nogal wat leveranciers en je wil met zoveel mogelijk van hen contact onderhouden. Sommigen, zoals ASWO Service Nederland, houden grote voorraden reserveonderdelen aan. “In Frankrijk hebben we een magazijn van 24.000 vierkante meter, en daar komt nog 4.000 bij”, noemt Arjan Wigman van ASWO.
Maar het is ook een kwestie van aanpassing aan de veranderende activiteiten van verschillende vendors. “Inmiddels zijn we partner van Google als het gaat om de Nest-producten en alles wat zij maken rondom hardware. Nest was ooit alleen een thermospaat. Inmiddels is het een heel ecosysteem”, zegt Jeroen Sipsma van onze gastheer Service Planet Rotterdam.
Samenwerking met fabrikanten is in sommige gevallen noodzakelijk. Een aantal deelnemers wijst op de noodzaak om bepaalde exclusieve contracten te hebben om te kunnen voldoen aan de groeiende eisen van klanten. Reparatiebedrijven moeten dus een balans vinden tussen onafhankelijkheid en samenwerking met leveranciers.
Innovatie en digitalisering
Een ander belangrijk gespreksonderwerp is de rol van digitalisering binnen de reparatiesector. Zo biedt Mr. Again een platform dat reparateurs ondersteunt. “Door middel van software kunnen we ondernemers helpen beter zichtbaar te zijn voor de consument”, zegt Joost van der Giessen van Mr. Again. Deze technologische innovaties helpen niet alleen bij het vinden van reparateurs, maar dragen ook bij aan het efficiënt beheren van de operaties.
Bovendien wordt opgemerkt dat digitalisering niet alleen bijdraagt aan de zichtbaarheid van bedrijven, maar ook de algehele efficiëntie van het reparatieproces verbetert. Service Planet gebruikt daarvoor bijvoorbeeld Workplace Pro Connect van HP. “We kunnen zien of apparaten undermanaged of overmanaged worden”, zegt Jeroen tijdens zijn presentatie. “Dus als ze te veel worden gebruikt, kunnen we schuiven in de pool. Dus we hebben eigenlijk één grote pool van apparaten gecreëerd.”
Toekomst van de sector
De toekomst van de reparatiesector lijkt veelbelovend, maar er liggen ook uitdagingen op de loer. Rob Wierenga van QC Centre noemt compliance als iets waar hij de laatste tijd enorm mee bezig is geweest. “De nieuwe compliance managers zijn al bij ons. Want van de nieuwe wetten in Europa word je helemaal gek. Er komt veel op ons af.”
Toch zien veel bedrijven kansen om door te groeien en nieuwe markten te betreden, vooral in het licht van de stijgende vraag naar duurzaamheid en circulaire economie. Bedrijven die zich weten aan te passen aan de veranderende eisen van klanten en regelgeving, zullen naar verwachting een sterke positie behouden in de markt.
De volgende bijeenkomst van ITchannelPRO met de reparatiebranche is op 5 juni bij Microfix in Leiden.
Vlnr: Eric Luteijn – Auke Tel – Justin van der Linden – Arjen Wigman – Jos Thijssen – Jeroen Sipsma – Zia Karimi – Joost van der Giessen – Laurens van Rijn – Christ van Giersbergen – Rob Wierenga – Davey Groothedde – Mikail Yilmaz
(dit artikel verscheen in ITchannelPRO magazine #01-2025)