Een groep wetenschappers uit China heeft een methode ontwikkeld waarmee ze bijna alle materialen uit lithium-ion batterijen kunnen recyclen.
De ontdekking biedt volgens de wetenschappers van Central South University in Chansha een veelbelovende oplossing voor de groeiende hoeveelheid e-waste veroorzaakt door afgedankte smartphones. De Britse krant The Independent schrijft zelfs van een doorbraak.
Het team heeft een systeem ontwikkeld dat gebruik maakt van kleine microbatterijen. Daarmee kunnen ze kritieke materialen als lithium, nikkel, kobalt en mangaan scheiden. Vervolgen gebruikt men het aminozuur glycine om deze metalen uit de batterij te halen. Dit kan zonder het vrijkomen van schadelijke chemicaliën of giftige bijproducten. Glycine is een milieuvriendelijk alternatief voor de vaak schadelijke stoffen die nu in zwang zijn.
Bijna 100 procent
Het nieuwe proces is in staat om bijna honderd procent van het lithium te recyclen, samen met een hoog percentage van de andere metalen. Dit gebeurt bovendien zeer snel: binnen vijftien minuten kan het grootste deel van de waardevolle materialen worden teruggewonnen. De methode is volgens de onderzoekers een belangrijke stap naar grootschalige, vervuilingsvrije recycling van gebruikte batterijen. “Deze groene en efficiënte strategie in een neutrale oplossing biedt een nieuwe weg voor grootschalige, milieuvriendelijke recycling,” aldus de onderzoekers in hun publicatie.
Uit eerder onderzoek van Stanford University bleek al dat het recyclen van lithium-ion batterijen veel milieuvriendelijker is dan het delven van nieuwe materialen. De nu ontwikkelde methode biedt echter een schoner alternatief voor de bestaande, vaak vervuilende recyclingprocessen.