“Prioritizing Sustainability” was vorige maand het thema van het Circular Markets-event van CCS Insight, met een expertpanel over de kansen voor duurzame praktijken voor de verkoop en distributie van smartphones.
Het panel bestond uit Augustin Becquet, CEO van Recommerce, Stefan Nilsson, Chief Impact Officer en interim Chief Sustainability Officer bij Foxway, Dominique Rousseau, directeur Devices bij Vodafone, en Fabian Sempf, Senior Vice President van Strategische Transformatie en Digitale Initiatieven bij Mercantile. De discussie ging onder meer over de rol die mobiele apparaten kunnen spelen bij het halen van net-zero-doelstellingen. De panelleden waren het erover eens dat programma’s voor het terugnemen en opknappen van telefoons hierin een belangrijke kans vormen. Becquet benadrukte: “Elke hergebruikte smartphone bespaart vijftig kilogram CO2 en voorkomt de winning van meer dan 150 kilogram grondstoffen.”
Regelgeving en uitdagingen
Daarnaast werd er gesproken over regelgeving en de uitdagingen rondom het evenwicht tussen vraag en aanbod op de tweedehandsmarkt. In Europa is het percentage apparaten dat wordt ingeruild relatief laag, met slechts tien tot twaalf procent in vergelijking met meer dan de helft in Noord-Amerika. Sempf gaf aan: “Europa moet zelfvoorzienend worden en minder afhankelijk zijn van de invoer van telefoons uit de Verenigde Staten en Azië. Hiervoor zijn aantrekkelijkere aanbiedingen nodig om consumenten aan te moedigen hun oude apparaten in te leveren.” Becquet voegde daaraan toe dat een groot deel van de milieueffecten van een smartphone ontstaat tijdens de productie: “Toch liggen miljoenen ongebruikte apparaten in lades, wat het belang van goede inruilprogramma’s benadrukt.”
Dominique Rousseau verwees naar de Eco Rating Initiative, een door vijf toonaangevende operators, waaronder Vodafone, gelanceerd initiatief dat consumenten helpt bij het identificeren van de meest duurzame mobiele telefoons. Hij noemde echter dat niet alle fabrikanten, zoals Apple, deelnemen aan deze beoordeling, waardoor het moeilijker wordt om eerlijke vergelijkingen te maken. Dit leidde tot een discussie over de vraag of regelgeving kan helpen om meer transparantie en consistentie te waarborgen bij het verstrekken van informatie over duurzaamheid aan consumenten.
Right to Repair
Stefan Nilsson waarschuwde voor de toenemende complexiteit van milieuregels, met meer dan zevenhonderd voorschriften op het gebied van milieu, sociaal beleid en bestuur in de EU. Hij pleitte voor een gemeenschappelijk raamwerk binnen de industrie om de inspanningen op het gebied van duurzaamheid te stroomlijnen, en noemde het Europese Right to Repair als een stap in de goede richting. “We zien vooruitgang, maar er moet meer worden gedaan om de levensduur van apparaten te verlengen,” aldus Nilsson.
Daarnaast besprak het panel op Circular Markets de terughoudendheid van consumenten om refurbished apparaten te kopen. Uit recent onderzoek van CCS Insight blijkt dat de helft van de Britse consumenten bereid is een refurbished telefoon te overwegen, maar slechts zes procent daadwerkelijk een dergelijk apparaat bezit. Sempf benadrukte dat kwaliteit en transparantie essentieel zijn om consumenten beter te informeren. “Klanten willen een toestel in perfecte staat met een goede batterij. Hoewel sommigen bereid zijn kleine gebruikssporen te accepteren in ruil voor een lagere prijs, is het belangrijk dat we de kwaliteit van deze toestellen goed waarborgen,” zei hij. Hij stelde voor om de perceptie van refurbished apparaten te verbeteren door hogere kwaliteit en aantrekkelijke aanbiedingen te bieden.
GSMA
Nilsson voegde eraan toe dat de industrie moet samenwerken aan kwaliteitsnormen en consumenten moet voorlichten over de voordelen van duurzaamheid. “In Noord-Europa is het stigma rond tweedehands apparaten al minder aanwezig, waar het zelfs ‘cool’ is om een tweedehands apparaat te gebruiken,” merkte hij op.
Ten slotte besprak het panel de ambitie van de GSMA om in 2030 ten minste twintig procent van de nieuwe mobiele apparaten te vervangen door gebruikte apparaten die via inruilprogramma’s zijn verzameld. De panelleden waren het erover eens dat dit een goed begin is, maar dat de lat hoger moet worden gelegd. Becquet stelde: “Met 700 miljoen ongebruikte smartphones in Europa moeten we streven naar een doel van dertig procent.”