Sustainability Consultant Klaartje Vermeeren gaat voor Circulaire-IT bloggen over duurzaamheid in de ICT, en in haar eerste blog beschrijft ze haar drijfveren en passie.
Hallo lezer, mijn naam is Klaartje. Ik sta op dit moment op een onverwacht kruispunt in mijn carrière, vandaar dat ik dit blog schrijf. Ik nodig u uit om mee te lezen met mijn verhaal. Mijn vraag aan u is mee te denken en mij te inspireren over mogelijke nieuwe richtingen die ik kan inslaan.
Ik heb altijd al een intense passie voor de natuur gehad. Dit loopt als een rode draad door mijn leven. Zo ben ik opgegroeid midden in de bossen bij Mook. Op mijn zevende levensjaar kon ik de ontbossing niet aanzien en ik schreef een brief aan koningin Beatrix waarin ik mijn zorg uitte. En zowaar.. ik kreeg antwoord en een uitleg. Van de toenmalige minister van Landbouw en Visserij. Een boswachter uit de regio heeft me mee genomen en alles uitgelegd rondom ontbossing. Nu woon ik met mijn gezin op een woonark midden in de uiterwaarden langs de Waal. Prachtig!
De dagelijkse gevolgen van vervuiling en klimaatverandering rond mijn woonark werden echter steeds moeilijker om te negeren. Ik zag de impact overal: massale vissterfte in het water, extreme schommelingen in de waterstanden en een ongeremde groei van brandnetels tijdens de warme zomers. Dit maakte voor mij pijnlijk duidelijk hoe groot de invloed van het veranderende klimaat is op mijn directe leefomgeving. Sindsdien richt ik mijn carrière en passie volledig op duurzaamheid. Kortom, ik ben een ‘switcher’ zoals ze dat tegenwoordig noemen.
Van startup naar scale-up: een reis vol transities
Ik heb in mijn arbeidsverleden succesvol verschillende startups begeleid en heb mijn ervaring vooral opgedaan in de energiesector. Bij Eneco, een van de koplopers op het gebied van verduurzaming, hielp ik Eneco eMobility groeien van een kleine startup van vier mensen naar een volwassen organisatie met 250 medewerkers. Het was een ongelooflijke reis, en het leerde me hoe transformaties echt werken: stap voor stap.
De transitie naar duurzaamheid is net een schaakspel
In de transitie naar duurzaamheid zijn drie zaken belangrijk. Allereest de acceptatie dat de mens van nature alleen aan zichtzelf denkt en graag in eerste instantie naar de ander wijst als schuldige. Ten tweede doorloopt iedere transitie verschillende fases. Ten derde is een verandering naar een duurzame samenleving zeer complex. Je kunt niet één radartje veranderen. Om echt te verduurzamen moet een complex systeem op wereldniveau veranderen*. De energiesector heeft hierin al best grote stappen gezet en is op weg naar een nieuw ‘normaal’.
In de IT-sector staat duurzaamheid daarentegen nog in de kinderschoenen. We bevinden ons op dit moment in de fase van experimenteren en bewustwording.**
De lagen van een duurzaam IT-landschap
Ik vind de IT-sector een prachtig vakgebied, onlosmakelijk verbonden met ieder aspect in onze samenleving. En ook een waar duurzaamheid onlosmakelijk mee verbonden is, positief én negatief. Het is geen toeval we de term ‘Twin transition’ gebruiken.
Ieder IT-landschap is opgebouwd uit verschillende lagen, die stuk voor stuk invloed hebben op de duurzaamheid van een bedrijf. Sommige meer dan andere. Duidelijk is dat de mens, als bepalende factor in beleid en gebruik, de grootste impact heeft. Om IT te verduurzamen moet er eerst inzicht zijn in de status van deze vijf niveaus. Dit model is een mooi startpunt in de duurzame reis van bedrijven. Wil je meer weten over duurzame IT dan kan ik je de boeken ‘Green IT’ en/of ‘Duurzame IT is geen illusie!’ aanraden.
Hoe meten we de impact van IT op duurzaamheid?
Ik merk in de corporate markt (en dat zal met de nieuwe CSRD richtlijnen later ook voor de MKB markt komen) dat er behoefte is aan een methode om de impact van IT in kaart te brengen. Tenslotte is IT samen met het transport vaak het onderwerp waar het snelst de grootste impact gemaakt kan worden.
Daarom ben ik een assessment van het IT-landschap aan het ontwikkelen. In dit assessment kan een bedrijf inzicht krijgen in de CO2-uitstoot en circulariteit. Dit assessment is een startpunt, want het is op dit moment simpelweg bijvoorbeeld nog niet helemaal mogelijk om het begrip ‘circulariteit’ te meten.
De volgende stap is natuurlijk actie! Vooral het verlengen van de levensduur van hardware en het terugdringen van energieverbruik bieden enorme kansen, niet alleen in duurzaamheid maar ook in kosten. Maar welke maatregelen hebben de meeste impact? Dit is precies waar ik kansen zie en waar ik me volledig voor inzet: bedrijven begeleiden bij het verduurzamen van hun IT en toewerken naar hun doelen.
Duurzaamheid begint bij een overtuigde organisatie
Het succes van duurzaamheidsinitiatieven hangt echter sterk af van de organisatiecultuur. Kortom ‘de mens’. Zoals Karen van de Zande het zo treffend zegt in een LinkedIn-post: “Als een bedrijf niet écht ademt en leeft voor duurzaamheid, zullen duurzame acties nooit succesvol zijn.” Helaas merk ik de laatste maanden in de markt een vorm van stagnatie of zelfs wanhoop: de angst dat we de klimaatdoelen niet gaan halen.
Maar ik, Klaartje, weiger om die hoop te verliezen.
Laten we blijven geloven in verandering, hoe klein ook. ‘denk aan het filmpje “How wolves changes rivers” en als je deze nog niet kent dan is die zeker het kijken waard. Het laat zien hoe kleine veranderingen een grote, positieve impact kunnen hebben. Samen kunnen we het verschil maken.
Kansen voor een duurzame toekomst
Een ding weet ik zeker, we kunnen de transitie naar een duurzaam systeem alleen maar samen maken. In openheid en transparantie. Kortom, ik zie nog volop mogelijkheden om impact te maken. Jij ook? Connect met mij op Linkedin of stuur me een mail op klaartje@klaarvoorduurzaam.nl. Ik ga jullie in een volgende blog meenemen in het vervolg van mijn duurzame reis. Tot schrijfs!
*Meer weten over hoe een duurzame transitie werkt? Lees dan het boek Changing the Game van Andre Nijhof en Lucas Simons.
**Dit wordt ook mooi geïllustreerd in de documentaire ‘The shopping conspiracy’. Aanrader om samen met je kinderen (vanaf 9 jaar) te bekijken. Hierin worden niet alleen de uitdagingen in IT belicht, maar ook in de modebranche en online shopping platforms.