De lijntjes tussen circulariteit en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen zijn altijd al kort geweest. ITAD-leverancier ARGO360 draagt niet alleen bij door hardware opnieuw in de markt te zetten, maar ook door goede doelen te steunen en mensen met afstand tot de arbeidsmarkt aan te nemen.
Het is tijdens The European Broker Meeting 2022 in Athene dat Circulaire-IT treft met directeur Mimoun Batou van ARGO360. Het ITAD-bedrijf is het resultaat van een fusie tussen ARGO360 en ICT Recycling Nederland. “Daarmee brachten we de klantenbestanden en de certificeringen samen”, zegt Mimoun. “Maar we zijn bovenal een sociale firma. We hebben een PSO-30+-certificaat voor sociaal ondernemen.” Dat betekent dat meer dan 30 procent van de werknemers bij ARGO360 mensen zijn die anders moeilijk aan werk kunnen komen, en via het bedrijf eventueel een weg kunnen vinden naar de reguliere arbeidsmarkt. “Bij ons gaat het om 44 procent van de mensen”, zegt Mimoun. Daarbovenop komt een samenwerking aangegaan met de gemeente Utrecht voor de locatie in Lagewijde. “Daar werken exclusief mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In Amsterdam is het een mix.”
People-Planet-Profit
Dat is niet alleen goed voor de samenleving, maar ook voor de zakelijke kant van het verhaal. People-Planet-Profit is niet voor niets het leidende principe bij het bedrijf, zo zegt Mimoun. Argo360 richt zich voornamelijk op overheden en grote bedrijven. Dat overheden graag met bedrijven werken die iets teruggeven aan de samenleving is duidelijk, maar dat geldt ook steeds meer voor de commerciële sector. “Je ziet dat bij aanbestedingen sociale eisen worden gesteld”, zegt Mimoun. Bovendien speelt MVO een steeds grotere rol bij de keuzes die bedrijven maken. “De klant kan zelf een goed doel of organisatie kiezen waar een deel van de opbrengst naartoe gaat.”
De processen zijn cruciaal voor wat ARGO360 doet. Opslagmedia bevatten gevoelige persoonsgegevens, en dat maakt effectieve vernietiging en goede documentatie van deze handeling een must. “We voldoen aan ISO 9001 voor de processen, ISO 14001 voor milieu en ISO 27001 is een must voor de AVG.” Vanuit Europa is er WEEELABEX waaraan ARGO360 voldoet, de standaard voor elektronisch afval.
Maar de medewerkers blijven voor Mimoun het belangrijkste. “Het meest trots ben ik op onze PSO-30+. We willen echt iets doen als sociale firma. Een standaardeis bij sollicitaties is dan ook dat een medewerker ook iets wil brengen aan de samenleving.”
Professionalisering in ITAD
Allemaal maakt het deel uit van de brede professionalisering die de hele ITAD-branche de laatste jaren heeft doorgemaakt. Vertrouwen is de sleutel, en klanten moeten precies weten waar hun assets blijven. “Het is nu een keten”, zegt Mimoun. “Je ziet dat het transparanter wordt. Het voorbeeld van de autosloperij wordt gevolgd, en die lopen jaren voor. In de markt bestaat behoefte aan reserveonderdelen.” De activiteiten, zo ziet Mimoun, verschuift van handel naar dienstverlening.
Natuurlijk blijven er vraagstukken waar de ITAD-branche zijn hoofd over breekt. Zo vertegenwoordigen licenties bijvoorbeeld kapitaal dat niet altijd effectief wordt overgebracht. En het shredden van harde schijven moet steeds meer plaats maken voor effectief wissen en opnieuw op de markt zetten. “Uiteindelijk is de ICT een branche die veel verbruikt”, zegt Mimoun. “Dat is wellicht ook de reden dat MVO en circulariteit zo belangrijk is voor ons. Want als je veel verbruikt, dan wil je ook wat terug doen.”