Amerikaanse wetenschappers hebben een bacterie genetisch aangepast voor de zuivering van kritieke aardmetalen.
Onderzoekers aan de Cornell University hebben ontdekt dat door het genetisch modificeren van de bacterie Vibrio natriegens het mogelijk is om de efficiëntie van de zuivering van zeldzame aardmetalen te optimaliseren. Vroeger gebeurde dit met thermochemische methoden, maar die zijn behalve inefficiënt ook nog eens slecht voor het milieu. In de regel gebeurt dat in China. Thermochemie is dusdanig uit de gratie geraakt dat het in de VS niet meer wordt ingezet.
Met de techniek kunnen metalen als goud, geleiders en magneten uit bijvoorbeeld smarthpones en harde schijven worden teruggewonnen.
Goedkoper
“Deze nieuwe bevinding geeft ons de kans om thermochemische methoden te omzeilen,” zegt Buz Barstow, een van de auteurs. “We kunnen deze en andere bacteriën genetisch modificeren en omdat we geen eiwitten hoeven te zuiveren, kunnen we dit soort systemen veel goedkoper exploiteren dan concurrerende biologische processen.”
Vibrio natriegens – en een groeiend assortiment bacteriële hulpmiddelen – biedt een veilige verwerkingsmanier, waardoor de zeldzame materialen op den duur niet meer naar het buitenland hoeven te worden verscheept.