De Amerikaanse belangenvereniging PIRG waarschuwt over de ICT-waste veroorzaakt door Chromebooks gekocht tijdens de pandemie.
In het rapport Chromebook Churn schrijft de organisatie dat de Chromebooks die in 2020 zijn afgenomen door onder meer scholen nu een enorme afvalberg veroorzaken. Omdat de verkoop van Chromebooks in het laatste kwartaal van 2020 287 procent hoger lag dan in 2019, is dat een significant probleem, zo schrijft PIRG.
Software
Volgens PIRG is de boosdoener bij Chromebooks dat voor deze goedkope laptops specifiek de softwareondersteuning van zeer korte duur is. Zelfs als iemand een gebruikte of refurbished model aanschaft, kan deze voor een nare verrassing komen te staan omdat de softwarelevensduur is gebaseerd op een certificaat van het exemplaar en niet op de verkoopdatum. Google heeft stappen genomen om deze levensduur van gemiddeld vier jaar te verlengen, maar dat is volgens PIRG onvoldoende.
Het helpt ook niet dat fabrikanten amper reserveonderdelen beschikbaar stellen, waardoor reparatie economisch niet aantrekkelijk is. Daar komt bij dat het ontwerp van Chromebooks zelf erg reparatie-onvriendelijk is. Fabrikanten voeren arbitraire wijzigingen door tussen modellen, waardoor een op het oog eenvoudige uitwisseling van componenten onmogelijk wordt gemaakt. Als voorbeeld noemt PIRG de plastic schermrand. Alle zes de grote producenten van Chrombooks hebben hier niet-functionele veranderingen aan doorgevoerd voor de Chromebook 11, waardoor oudere schermranden niet meer kunnen worden ingezet om nieuwe apparaten te repareren.
Besparingen
“Uit gesprekken met ICT-personeel van scholen blijkt dat Chromebooks meestal vier jaar meegaan”, aldus PIRG. “Over de 48,1 miljoen scholieren in de V.S. zou het verdubbelen van die levensduur zorgen voor een besparing van 1,8 miljard dollar, aangenomen dat er geen extra onderhoudskosten bijkomen.”
Wereldwijd zijn 31 miljoen Chromebooks verkocht tijdens het eerste pandemiejaar, en dat zorgt voor 8,9 miljoen ton aan CO2-uitstoot.