De Europese vereniging voor afvalbeheerders FEAD roept op om circulariteit op te nemen in een Europees akkoord via een Europese circulaire materiaalgebruikswet.
De in België gebaseerde FEAD doet deze oproep voor een circulaire materiaalgebruikswet in een manifest. “Om een circulaire economie tot stand te brengen, is het nodig om aanzienlijke hoeveelheden hoogwaardige secundaire grondstoffen terug te brengen naar productief gebruik”, zo staat in het manifest.
CMUA
“Toch vereist de opname van secundaire grondstoffen in de economie meer dan alleen afvalbeheer. Om de circulaire economie te laten functioneren, moet er een constante vraag zijn naar gerecyclede materialen die concurreren met de kwaliteitsnormen en prijzen van ruwe materialen – prijzen die tot op de dag van vandaag niet nauwkeurig de levenscyclusimpact van ruwe materialen weerspiegelen.”
Een circulaire materiaalgebruikswet, oftewel Circular Material Use Act (CMUA) moet volgens FEAD twee bindende doelen vaststellen. FEAD suggereert een circulair materiaalgebruiksdoel van 25 procent tegen 2030, 30 procent tegen 2040 en 35 procent tegen 2050. Tegen 2035 moet 75 procent van alle afvalmaterialen binnen de EU worden gerecyled, zo vindt de vereniging.
Het EU-beleid moet volgens FEAD rusten op vijf pilaren. Stem de productie af op de circulaire economie, zo vindt FEAD, en versterk de EU-autonomie op het gebied van grondstoffen. Benut het potentieel van afvalbeheerders, zet een handhavingsmechanisme op en zorg voor een concurrerende markt voor afvalbeheer.
FEAD wil voor de CMUA ook het verplaatsen naar inspanningen voor mitigatie van klimaatverandering. De EU moet een handhavingsmechanisme voor Europese wetgeving rond afvalbeheer instellen. En de markt voor afvalbeheer moet concurrerender.