Uit analyse van ABN AMRO blijkt dat investeerders in 2022 meer dan 30 miljard dollar in Noord-Amerikaanse en Europese ontwikkelaars van digitale klimaattechnologie hebben geïnvesteerd, waarbij ook Nederlandse bedrijven succes boekten.
De totale investeringen stegen in 2022 met bijna 20 procent ten opzichte van het jaar ervoor, zo schrijft ABN AMRO in een nieuwe analyse. Hoewel 2021 een sterkere groei liet zien, blijkt het ‘climate tech-ecosysteem’ zich vorig jaar ook in een verslechterd investeringsklimaat prima staande te hebben gehouden. Wel zijn er op kwartaalbasis tekenen van afkoeling zichtbaar. De vraag is of de groei ook dit jaar doorzet.
Volgens de bank gaat bijna een derde van investeringen in klimaattechnologie naar softwareoplossingen. Zo ging in 2022 31,4 miljard dollar naar partijen met software in hun propositie. Dit is een toename van 27 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Aanbieders van hardware ontvingen een kleiner volume aan investeringen en lieten een minder grote investeringsgroei zien (plus 12 procent). Softwareoplossingen worden door durfkapitalisten als aantrekkelijker gezien wegens de gemakkelijkere schaalbaarheid, zo stelt ABN AMRO. Digitale klimaattechnologie is volgens de auteurs vaak geen losstaande oplossing, maar wordt gebruikt in samenspel met de uitrol van fysieke innovaties. Dit is onder andere te zien in de energiesector, waar ongeveer de helft van de software-investeringen werden gedaan.
Enkele fragmenten uit het rapport:
In 2022 haalden ‘groene’ private bedrijven uit Noord-Amerika en Europa meer dan 80 miljard dollar op, aldus dataverzamelaar Net Zero Insights. Onder de gelukkige ontvangers waren zowel bedrijven die fysieke producten ontwikkelen als bedrijven wiens diensten primair digitaal zijn. Ook Nederlandse bedrijven boekten succes. Zo ontving het Arnhemse Elestor een injectie van 30 miljoen euro om zijn batterijen voor grootschalige energieopslag naar de markt te brengen. Softwarebedrijf Sympower haalde 22 miljoen euro op. Het Amsterdamse bedrijf ontwikkelde een platform dat de stroomvraag van bedrijven helpt te flexibiliseren. Op het moment dat er minder groene stroom beschikbaar is, kan een aangesloten partij – in ruil voor financieel voordeel – ervoor kiezen om zijn stroomvraag tijdelijk terug te schroeven.
De totale investeringen stegen in 2022 met bijna 20 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Hoewel 2021 een sterkere groei liet zien, blijkt het ‘climate tech-ecosysteem’ zich vorig jaar ook in een verslechterd investeringsklimaat prima staande te hebben gehouden.
Op kwartaalbasis beschouwd zijn er overigens wel degelijk tekenen van afkoeling zichtbaar. Het spectaculaire niveau van het eerste kwartaal van 2022 werd niet meer geëvenaard, en de op aanvraag verstrekte data over het eerste kwartaal van 2023 steken hier specifiek bleek bij af. Immuun voor de uitdagende economische omstandigheden is het ecosysteem van climate tech-bedrijven dus niet.
…
Een andere groeimarkt betreft software waarmee ondernemers hun eigen ecologische voetafdruk – en die van hun toeleveringsketen – in kaart kunnen brengen en moeilijk te reduceren emissies kunnen compenseren. Qua investeringsvolume is deze niche minder indrukwekkend dan software voor de energiesector, maar het opgehaald vermogen door deze bedrijven toonde met 171 procent groei jaar-op-jaar een steile lijn.
Onder deze bedrijven is het Franse EcoVadis, dat na een financieringsronde van 500 miljoen dollar de befaamde ‘unicorn-status’ kreeg: een ondernemingswaarde die de drempel van 1 miljard dollar overschrijdt. Het softwarebedrijf geeft organisaties inzicht in hun eigen duurzaamheidsscore en die van hun leveranciers, en biedt handvatten om deze score te verbeteren. Project44, afkomstig uit de Verenigde Staten, ontving ook bijna een half miljard dollar. Het bedrijf heeft een platform waarmee goederentransport kan worden gemonitord en bijbehorende CO2-emissies in kaart kunnen worden gebracht.
Een mogelijke verklaring voor deze versnelling is dat de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) voor de deur staat. Deze wetgeving verplicht grotere bedrijven om, naast hun eigen emissies, te rapporteren over de emissies van hun leveranciers. Nu een groeiend aantal bedrijven zich daarnaast committeert aan ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen, zal het volume aan investeringen in software die dergelijke ‘net zero’-ambities mogelijk maakt waarschijnlijk verder toenemen.
En ook hier geldt het samenspel met hardware. Het Canadese GHGSat zal bijvoorbeeld later dit jaar een satelliet lanceren waarmee op fijnmazig niveau CO2-uitstoot kan worden gemonitord. De data zullen commercieel beschikbaar worden gesteld, onder andere voor overheden en financiële instellingen die een vinger aan de pols willen houden bij bedrijven. En voor het optimaliseren van energiegebruik binnen panden of fabrieken zijn sensoren nodig die de benodigde informatie lokaal ophalen.