In de Waarderpolder in Haarlem komt een nieuw warmtenet dat restwarmte uit datacenters benut, met een subsidie van 52 miljoen euro.
De subsidie voor opvang en gebruik van restwarmte is toegekend door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De financiering komt uit de regeling Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++). Die is bedoeld om duurzame energieprojecten financieel haalbaar te maken.
1200 panden
Het project maakt gebruik van de warmte die vrijkomt bij het koelen van servers in datacenters. De opgevangen warmte gaat via een warmtenet naar bedrijven en gebouwen. Naar verwachting kunnen ongeveer 1200 panden in de Waarderpolder worden aangesloten.
Volgens betrokken overheden en sectororganisaties biedt het hergebruik van restwarmte uit datacenters kansen om de CO2-uitstoot te verlagen. Daarmee versnelt het de overstap naar duurzame energie. De toegepaste restwarmte moet ook de energie-efficiëntie van datacenters verhogen. Technieken zoals vloeistofkoeling en koude gang-systemen maken het mogelijk om deze warmte effectief af te voeren en geschikt te maken voor hergebruik.
Eerder zijn vergelijkbare projecten gestart in onder andere Diemen. Daar levert een datacenter van Equinix restwarmte aan een lokaal warmtenet, dat werkt met volledig hernieuwbare energiebronnen. Equinix is sowieso erg actief met hun vergroeningsexperimenten.
De combinatie van technologische innovaties, aangepaste infrastructuur en overheidssteun via de SDE++-regeling maakt het mogelijk om duurzame warmtevoorziening lokaal op te schalen. Met dit project komt Haarlem dichter bij het gemeentelijke doel om in 2040 volledig aardgasvrij te zijn.