Foxway heeft zijn duurzaamheidsrapport over 2024 gepubliceerd, waarbij de circulaire omzet is verhoogt naar 64 procent.
Daarmee is Foxway op koers om een nieuwe kortetermijnsdoelstelling van 75 procent omzet uit circulaire activiteiten tegen 2028.
Het afgelopen jaar verkocht het bedrijf ruim 2,7 miljoen hergebruikte apparaten. Dat is een stijging van 16 procent ten opzichte van 2023. Daarnaast verminderde Foxway zijn absolute CO2-uitstoot met 1 procent, terwijl de omzet met 6 procent groeide naar 683 miljoen euro. De totale vermeden uitstoot door circulaire activiteiten bedroeg 234.726 ton CO2-equivalent.
Ook werden de klimaatdoelstellingen van Foxway formeel goedgekeurd door de Science Based Targets initiative (SBTi), waarmee het bedrijf zich committeert aan het beperken van de opwarming tot anderhalve graad.
Nieuwe rol
Foxway introduceerde daarnaast een nieuwe rol, de Chief Impact Officer, om de nadruk te leggen op echte impact in plaats van louter rapportage. “Ons ‘waarom’ is duurzaamheid. Een kompas dat standhoudt, zelfs in woelige tijden,” schrijft Chief Sustainability Officer Kai-Riin Kriisa in het rapport.
Naast operationele verbeteringen sloot Foxway zich aan bij initiatieven als de Circular Handshake en CSR Sweden om samenwerking en invloed binnen de industrie te versterken. Daarmee bereidt het bedrijf zich ook voor op de strengere eisen van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) die vanaf 2025 van kracht worden.
Een jaar eerder zag Foxway al een verdubbeling in de afzet.
Uitdagingen
Maar er zijn volgens Foxway ook uitdagingen. De circulaire economie kan niet slagen zonder een bredere verschuiving naar sufficiëntie en zogenaamde degrowth-principes. Dit betekent volgens Foxway niet alleen hergebruik stimuleren, maar ook overconsumptie actief tegengaan en duurzame keuzes in de hele keten afdwingen. “Circulariteit alleen, vaak gebruikt als winstverhoging bovenop traditionele lineaire verkoop met een strategie van eindeloze groei, zal de crisis waarmee de technologiesector en de samenleving worden geconfronteerd niet oplossen”, schrijft Foxway in het duurzaamheidsrapport 2024. “Om dit te doorbreken, moeten we overstappen naar een sufficiëntieparadigma dat prioriteit geeft aan hoogwaardige producten die zijn ontworpen voor een lange levensduur en eenvoudige reparatie.” Anders, zo concludeert het bedrijf, ontstaat het risico dat het slechts om symptoombestrijding gaat.