In Duitsland zijn harde schijven uit de Seagate Exos-serie, vooral met grotere capaciteiten van meer dan 10TB, als nieuw verkocht terwijl ze al 15.000 en meer gebruiksuren te hebben.
De omvang van het probleem is de afgelopen dagen verder toegenomen. Het aantal meldingen is verdubbeld en die komen ook uit andere landen. HDD’s vertegenwoordigen op het eerste gezicht een uitermate overzichtelijke markt, want er zijn maar drie producenten (Seagate, Toshiba en Western Digital). Alle schijven voorzien van een ander merk (Synology, Dell, HPE et cetera) komen daar ook vandaan. De eerste schakel in de keten is dus bekend, maar daar houdt het dan ook direct mee op.
De fabrikanten verkopen namelijk niet alleen aan distributeurs. Grootverbruikers (“enterprises” en hyperscalers) worden direct bediend. Van deze bijzondere groep verbruikers is bekend dat ze de inzet van HDD’s kort houden en – in ieder geval tot recent – op grote schaal modellen vervangen zodra er grotere capaciteiten beschikbaar zijn.
De logica daarachter is duidelijk. Wie in een rack alle 10TB HDD’s voor 14 TB’s vervangt heeft bij een gelijke fysieke footprint en slechts een geringer hoger stroomverbruik wel 40 procent meer opslagcapaciteit.
Afgekeurd maar gewoon bruikbaar
Seagate, waar de rel in Duitsland om draait, is tot zo ver bekend de eerste fabrikant die onderzoek naar circulariteit van HDD’s is gestart en er nog steeds mee bezig is. Een van de meest recente resultaten van door Seagate mogelijk gemaakt onderzoek op basis van 180.000 HDD’s die door grootverbruikers waren “afgekeurd” leverde op dat meer dan 80 procent (!) nog gewoon functioneerde en in aanmerking zou moeten komen voor een tweede inzet.
Verkoopproces voor refurbished ingericht?
Die schijven zouden dan voorzien van het label “refurbished” in het kanaal kunnen belanden. Beter voor de footprint van Seagate, de vorige gebruikers, de nieuwe gebruikers en de portemonnee van die laatste groep. Dat inrichten van dat verkoopproces viel buiten de scope van het onderzoek.
Zou wat in Duitsland speelt bewijzen dat het proces wel al is ingericht, maar dan op een verkeerde manier? Seagate Duitsland zegt van niets te weten, de HDD’s komen daar niet vandaan.
Grotere partijen
Handelaren die de gebruikte schijven als nieuw hebben verkocht zijn de grotere aanbieders en het is B2B en B2C aanbod. Grotere partijen doen in de regel geen zaken met kleine leveranciers.
Er moet dus “ergens” een partij zijn van een zekere omvang die ook nog eens veel kan aanbieden. En het lijkt er veel op dat het aanbod bewust als “nieuw” aan het kanaal wordt aangeboden terwijl dat dus niet het geval is. Om die reden gebruikt Heise ook de term “bedrog”. De wederverkopers en hun klanten zijn moedwillig om de tuin geleid.
Ex-grootverbruikers HDD’s
De capaciteit van de HDD’s die voor de ophef zorgen duiden nagenoeg allemaal op HDD’s die voorheen door de eerder genoemde grootverbruikers zijn gebruikt. Een desktop upgraden met een >10TB HDD komt waarschijnlijk weinig voor. Afnemers zullen vooral NAS bezitters zijn. Of het dan om consumenten of klein zakelijke gebruikers gaat maakt verder weinig uit.
Wie uiteindelijk ontmaskerd gaat worden als de partij die een paar pallets met afgedankte Facebook of Google HDD’s heeft opgekocht en doorgeschoven, daar moeten we nog even op wachten.
Impact Nederland en reactie Real Solutions
Op het moment van schrijven van dit artikel weten we dat ook Nederlanders die via bepaalde webshops Exos schijven hebben besteld gedupeerd zijn. Uitermate vervelend. Ten eerste omdat er iets is geleverd dat niet de aan de specificaties voldoet. Daarnaast zet het refurbished HDD’s in een kwaad daglicht, terwijl dat gewoon goede en betrouwbare onderdelen kunnen zijn. Een verder pleidooi voor de inzet van gebuikte HDD’s is hier niet op zijn plaats. Wel de uitgebreide reactie van Real Solutions op onze vragen.
Is er in Nederland aanbod en vraag naar nette refurbished HDD’s?
Ja, er is zeker vraag naar refurbished harde schijven in Nederland. We zien bij Real Solutions dat zowel bedrijven als particulieren steeds vaker kiezen voor een duurzamer en kostenefficiënter alternatief. Daarnaast is er ook aanbod van betrouwbare refurbished HDD’s, mits deze afkomstig zijn van gerenommeerde partijen die ze zorgvuldig testen en certificeren.
Welke klanten vraagt hier om?
De vraag naar refurbished HDD’s komt met name van IT-resellers, systeemintegratoren, datacenters en bedrijven die grote hoeveelheden opslagcapaciteit nodig hebben. Daarnaast zien we ook interesse bij prijsbewuste eindgebruikers, zoals kleine en middelgrote ondernemingen en IT-afdelingen van organisaties die secundaire opslagoplossingen zoeken (denk daarbij aan een NAS tot 8 bays voor archief)
Waarom kiezen ze voor refurbs?
Er zijn meerdere redenen waarom klanten kiezen voor refurbished HDD’s:
- Kostenbesparing: Refurbished schijven zijn aanzienlijk goedkoper dan nieuwe schijven.
- Duurzaamheid: Het hergebruiken van hardware draagt bij aan een circulaire economie en vermindert elektronisch afval.
- Beschikbaarheid: Sommige oudere modellen HDD’s zijn nieuw niet meer verkrijgbaar, terwijl ze nog perfect bruikbaar zijn in bestaande systemen.
Worden refurbs ingezet als gewone productie-HDD’s of meer voor koudere / archiefopslag?
In de praktijk worden refurbished HDD’s vaak gebruikt voor cold storage, back-ups en archiefopslag, waar minder intensieve lees- en schrijfbewerkingen plaatsvinden. Dit komt omdat betrouwbaarheid en levensduur bij een refurbished schijf net iets minder voorspelbaar kunnen zijn dan bij een nieuwe schijf. Toch zijn er klanten die ze ook in productieomgevingen inzetten, mits de schijven grondig getest en gecertificeerd zijn.
Wat is het verschil tussen refurbished en recertified HDD’s?
Dat is een belangrijk onderscheid
- Refurbished HDD’s zijn gebruikte schijven die opnieuw zijn getest, gereinigd en eventueel gerepareerd om weer goed te functioneren. Dit betekent echter niet altijd dat ze voldoen aan fabrieksnormen. (3-6mnd garantie gemiddeld)
- Recertified HDD’s daarentegen zijn door de fabrikant of een gecertificeerde partij opnieuw getest en goedgekeurd volgens strikte kwaliteitsnormen. Vaak krijgen deze schijven ook een beperkte garantie. (12-24 maanden garantie opties)
Hebben jullie, mede in het licht van het nieuws door Heise advies voor resellers en gebruikers:
- Koop bij betrouwbare partijen die grondige testprocedures hanteren.
- Controleer de garantievoorwaarden van de leverancier. Een betrouwbare recertified HDD komt meestal met een vorm van garantie.
- Gebruik de juiste schijf voor de juiste toepassing – een refurbished HDD kan prima werken voor back-ups of archiefopslag, maar voor kritische productieomgevingen is een nieuwe of recertified schijf vaak de veiligere keuze. (dit ook i.v.m. betere garantie, vaak 1-2 jaar)
- Monitor de schijven actief met S.M.A.R.T.–analyse om vroegtijdige uitval te detecteren.