Het volgende Circulaire-IT Community Netwerk Event in 2024 met als thema ITAD en ICT vindt plaats op 18 september op het kantoor van Enreach in Almere.
Door de roep om efficiëntie, duurzaamheid en kostenbesparing groeit de rol van ITAD binnen de ICT-branche. Toch blijft het een onderwerp waar bedrijven mee worstelen. Behalve dat het halen van gebruikte hardware moet worden geregeld, moet er een oplossing zijn voor de data.
Wat is ITAD eigenlijk?
ITAD (IT Asset Disposition) is echt een spel van vertrouwen. Vertrouwen dat de afgehaalde hardware ook daadwerkelijk een tweede bestemming krijgt, of op een duurzame manier wordt verwerkt. En vertrouwen dat de gegevens op een verantwoorde manier worden gewist. Dat maakt het voor bedrijven belangrijk om partners te vinden die goed bij hen passen.
Partners, als in meervoud, want ITAD is zelden een echte one-stop-shop-gelegenheid. Er zijn dienstverleners die het van A tot Z bieden, maar ook zij maken in veruit de meeste gevallen gebruik van externen. Dat varieert van de specialisten die het lifecycle management onder hoede nemen, partijen die de hardware repareren en refurbishen, tot de datawipers en het transport aan toe.
Het Circulaire Community Netwerk Event op 18 september staat boven alles in het teken van netwerken en open discussie. Verschillende vertegenwoordigers van ITAD-dienstverleners in Nederland zullen aanwezig zijn om hun visie en ervaringen te delen. Ook gaan we napraten over de ITAD Summit die eind augustus wordt gehouden, een rondetafelevent waar de belangrijkste vertegenwoordigers van de branche bijeen komen.
Waarom is ITAD belangrijk?
Voor Telecom en IT dienstverleners is het vooral interessant om te leren wat de mogelijkheden zijn voor nieuwe diensten op het gebied van ITAD. Daarbij gaat het om het afvoeren en reviseren van oude hardware. Bij het leveren van nieuwe hardware zoals telefoons, laptops, PC’s maar ook netwerkhardware met compute, storage, routers, firewall en andere appliances wordt de oude hardware achtergelaten bij de klant. De hardware is vaak na vier jaar afgeschreven. Het heeft dan weinig bedrijfseconomische waarde, maar het bevat nog wel bedrijfsgevoelige data. Met oog op huidige AVG en NIS2-wetgeving moet dat niet op straat komen. De hardware verdwijnt doorgaans in een hok om te verstoffen.
Met regelmaat komen opkopers als brokers, ITAD-bedrijven en afvalverwerkers aan de deur met de vraag naar oude hardware. Zij garanderen een goede verwerking met de juiste schoning, wissen, van de data en betalen er vaak voor.
De marge die zij hierop maken is meestal meer dan de reseller had op de verkoop bvan de nieuwe hardware. Daarom is het goed om te weten wie in Nederland de juiste ITAD-bedrijven zijn. Maak een deal als reseller en creëer zo nieuwe inkomsten en bovenal ontzorg de eindklant.
De bijeenkomst is een interessante mogelijkheid om meer te leren over ITAD, refurbishing, gebruikte hardware, e-waste-vermindering, vooral ook met oog op de nieuwe wetgeving rond duurzaamheid.
Eventinformatie
Datum 18 september, op het kantoor van Enreach Nederland, Verlengde Duinvalleiweg 102, Almere.
In de hal komen kleine presentatiestands voor demo’s en netwerken. Enreach, DSD, Circular IT Group en Certus zijn aanwezig.
Programma
– 13.00 uur inloop en netwerken
– 13.30 uur
Met een Introductie door Eric Luteijn, gevolgd door
een welkom van Reineke Beijdorff, Enreach Nederland
Keynote: Pablo Gámez-Cersosimo over het meest recente e-waste rapport van UNCTAD
– 15.00 uur Pauze en netwerken en demo’s van de partners
Gevolgd door:
Circular IT group – Jan-Dirk Krispijn ITAD & Lifecycle Management
Wiping van hardware, door Ruud de Wildt van Certus
Korte stand-up presentaties van de nieuwe Community leden
Uitnodiging van DSD Europe, zusterorganisatie van Enreach voor een live demo
– 16.30 uur Netwerken, demo’s van de partners en borrel
Sprekers
• Reineke Beijdorff – CMO & ESG manager Enreach – Welkom en namens Enreach en een introductie van één van de toonaangevende telecom-aanbieders in Nederland.
Keynote: Pablo Gámez Cersosimo, Founder & CEO van Naturally Digital gaat het hebben over de noodzaak van ITAD. Op het hoogste niveau wereldwijd wordt driftig gesproken over het probleem van e-waste en hoe dat tegen te gaan. Pablo spreekt in zijn presentatie over het DER 2024-rapport van de VN-UNCTAD over de sociaal-ecologische impact van de groeiende digitale economie. ICT is afhankelijk van hulpbronnen waar uiteindelijk een limiet op zit. Het idee dat cyberspace oneindig kan zijn is niet houdbaar en ethisch niet gerechtvaardigd, zo zegt hij. Klimaatverandering en watertekorten worden mede veroorzaakt door de digitale wereld. De circulaire economie -en daarmee ITAD- kan de nood verlichten. Maar waar liggen de grenzen?
• Jan-Dirk Krispijn Directeur Workplace van Circular IT Group – Presentatie van de diensten van een ITAD & Lifecycle management organisatie.
• Ruud de Wildt MD van Certus Erasure – Presentatie van een wiping organisatie.
De middag wordt voorgezeten door Eric Luteijn.
Aanmelden kan door te mailen met Eric Luteijn: eric@luteijnmedia.nl
Leden van de Community Circulaire-IT en andere geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Eric Luteijn, eigenaar en uitgever van LuteijnMedia, voor meer informatie of om zich aan te melden voor de bijeenkomst.