Dinsdag 27 augustus a.s. organiseert Green Software – The Netherlands (GSF NL) een boeiende bijeenkomst (meetup) in Den Bosch, met als doel de grenzen van Green IT te verkennen en deelnemers een praktische kennismaking te bieden met groene softwareontwikkeling.
Deze bijeenkomst is gericht op iedereen met een passie voor duurzame softwareontwikkeling en sluit naadloos aan bij de missie van de Green Software Foundation: het creëren van een vertrouwd ecosysteem van mensen, standaarden, tools en best practices voor groene software. In Nederland is er een groeiende gemeenschap die vastbesloten is om groene software een vaste plek te geven in het IT-landschap.
Wilco Burggraaf zal de aftrap geven met een hands-on sessie over ‘Green Coding in Action‘. Tijdens deze presentatie krijgen deelnemers de kans om te leren hoe ze hun backend-code milieuvriendelijker en duurzamer kunnen maken, specifiek door gebruik te maken van JavaScript en Node.js. Wilco belooft een interactieve sessie waarin het publiek niet alleen passief toeschouwer is, maar ook actief kan bijdragen. Er wordt live benchmarking uitgevoerd in een gecontroleerde omgeving, waarbij verschillende codeoptimalisaties direct worden getest en hun impact op energieverbruik en efficiëntie wordt geanalyseerd. Het belooft een unieke ervaring te worden waarin abstracte concepten zoals duurzaamheid, softwareontwikkeling en energiebesparing samenkomen in concrete, meetbare voorbeelden.
Daarna zal Ko Turk het podium betreden om een ander urgent onderwerp aan te kaarten: de impact van frontend-code op het milieu. In zijn presentatie zal Ko uitleggen waarom het zo belangrijk is om eerst te beginnen met het meten van de ecologische voetafdruk van de code die we schrijven, met name aan de front-end. Hij introduceert hierbij CO2.js, een open-source JavaScript-bibliotheek ontwikkeld door de Green Web Foundation. Met deze tool kunnen ontwikkelaars de CO2-uitstoot berekenen op basis van het aantal bytes dat hun applicatie verbruikt. Ko’s sessie biedt deelnemers niet alleen inzicht in de ecologische impact van hun werk, maar ook praktische handvatten om deze impact te minimaliseren.
De organisatoren zorgen voor eten en drinken, zodat deelnemers in een informele setting verder kunnen praten over de besproken onderwerpen en ideeën kunnen uitwisselen over de toekomst van groene software in Nederland. De Nederlandse Green Software-gemeenschap streeft ernaar om een platform te bieden waar innovatie en duurzaamheid hand in hand gaan, en dit evenement belooft een belangrijke stap te zijn in die richting.
Locatie: Hightech ICT, Rietveldenweg 40 – Den Bosch
Voor meer informatie kunnen geïnteresseerden https://www.meetup.com/green-software-the-netherlands/ bezoeken.