Het kabinet heeft deze week het Actieplan Duurzame Digitalisering gepubliceerd, een integrale aanpak voor het verduurzamen van de digitale sector en de inzet van digitalisering voor bredere verduurzamingsdoelen.
Volgens het Actieplan Duurzame Digitalisering zijn de doelen tweeledig. De digitale sector zal zelf verder verduurzamen, en digitalisering moet voor verduurzaming zorgen. “Digitalisering en verduurzaming vormen twee van de grootste maatschappelijke en economische veranderingen van deze tijd en bieden kansen voor een welvarende, innovatieve en duurzame economie en samenleving,” stelt het plan.
Actielijnen
Het actieplan is gestructureerd rond drie actielijnen. De eerste actielijn richt zich op het verder verduurzamen van de digitale sector. Dit omvat het verduurzamen van de digitale infrastructuur, het verlengen van de levenscyclus van eindgebruikersapparaten, en het verduurzamen van de ICT van de overheid.
De tweede actielijn draait om het inzetten van digitalisering voor verduurzaming. Hierbij gaat om het benutten van bestaande capaciteit. Daarnaast wil het circulair grondstoffen- en materiaalgebruik bevorderen en energie- en grondstoffenverbruik in productieprocessen efficiënter maken.
De derde actielijn schept de randvoorwaarden voor de eerste twee actielijnen. Dat is het delen en standaardiseren van onafhankelijke informatie. Samenwerking en innovatie worden gestimuleerd, en het monitoren en evalueren van de voortgang van het actieplan.
NCDD
Het actieplan benadrukt het belang van samenwerking binnen en buiten de overheid. Daarbij spelen samenwerkingsverbanden zoals de Nationale Coalitie voor Duurzame Digitalisering (NCDD) een cruciale rol. Het plan bouwt voort op bestaande beleidstrajecten en sluit aan bij de strategieën van verschillende departementen en instanties, zoals de EU Digital Decade 2030-doelstellingen en het Nationaal Plan Energiesysteem.
De minister van Economische Zaken en Klimaat, op dit moment nog Micky Adriaansens, coördineert het actieplan. De minister moet de betrokken ministeries en organisaties betrekken bij de uitvoering en doorontwikkeling. “Zo vormt dit actieplan een eerste aanzet om in samenwerking met betrokken departementen en andere belanghebbenden, waaronder private partijen, tot realisatie te komen van alle gestelde doelen,” aldus het document.
In het najaar van 2025 wordt het actieplan geëvalueerd. Op basis van deze evaluatie stelt het ministerie een vervolgactieplan op en aan de Tweede Kamer voorleggen.