De inzameling van e-waste is in 2023 lichtelijk gestegen, maar toch wil Stichting OPEN dat er meer gebeurt.
Volgens de jaarlijkse benchmark van Stichting is de gemiddelde verzamelde e-waste per persoon omhoog gekropen. In 2022 was het 5,5 kg per persoon, een jaar later is dat 5,6 kg. In het afgelopen jaar hebben de gemeenten met elkaar bijna 90 miljoen kg e-waste ingezameld. Daardoor, zo stelt Stichting Open, zijn niet alleen waardevolle grondstoffen teruggewonnen. Het heeft ook voorkomen dat meer dan 300 miljoen kg CO2 is uitgestoten.
Te weinig inzameling e-waste, te veel weggegooid
Toch is de toon van Stichting OPEN lichtelijk negatief. Meer dan 20.000.000 kg elektrisch afval is in het restafval verdwenen, wat neerkomt op ongeveer 1,4 kg per Nederlander per jaar. Ook ICT-apparatuur wordt nog vaak met het huisvuil weggegooid. Volgens Steven van Eijck, voorzitter van Stichting OPEN moet er meer gedaanworden om concrete verbeteringen te realiseren.
“Te veel waardevolle materialen gaan nog verloren; dat is zonde. Elk jaar belandt er voor drie Eiffeltorens aan elektrisch afval in de kliko. Dit is niet alleen een verlies van grondstoffen, maar het leidt ook tot vrijgekomen gevaarlijke stoffen en een verhoogd risico op afvalbranden”
Milieustraten voldoen niet
De stichting pleit ervoor dat milieustraten hun openingstijden beter afstemmen. “Het is essentieel om deze informatie helder en duidelijk te communiceren, zodat inwoners precies weten waar en wanneer ze hun elektronisch afval kunnen inleveren”, aldus Stichting Open. Ook de expertise bij milieustraten rond e-waste moet beter.
De drie beste gemeenten — Oisterwijk, Westervoort, en Westerwolde — zamelen gemiddeld 11,5 kg e-waste per inwoner in. Terwijl de drie slechtst presterende gemeenten rond de 1,46 kg per inwoner per jaar zitten.