Circularise, een platformbouwer die digitale productpaspoorten ontwikkelt, is toegetreden tot het COMPASS-project.
Het project heeft als doel de remanufacturering van plaatmetaal en thermoplastische composieten te vernieuwen en duurzaamheidsstandaarden te stellen in onder meer de luchtvaart- en auto-industrie. Het COMPASS-project wordt gefinancierd door het HORIZON EUROPE-programma van de Europese Unie.
Met nieuwe technieken moet de levensduur van componenten worden verlengd, de winning van grondstoffen worden verminderd en milieu-impact te beperken. Technische doelen omvatten onder meer de creatie van een digitaal componentpaspoort voor gegevensopslag, ontwikkeling van sensoren en data-acquisitie voor digitale kopie van component en tools voor efficiënte gegevensupdate en -gebruik.
Interoperabiliteit
Circularise zal binnen het COMPASS-project leiding geven aan gegevensoverdracht, beveiliging en delen. De focus ligt op het stroomlijnen van demontageprocessen, efficiënte verwijdering van plaatmetaal en composietpanelen, kwaliteitsverbetering en optimalisatie van operaties. Mesbah Sabur, oprichter van Circularise, benadrukt het belang van interoperabiliteit voor circulaire aanpak.
“Interoperabiliteit is de levensader van het uitvoeren van een circulaire aanpak in complexe toeleveringsketens, zoals ons werk met het COMPASS-project laat zien. Onze Digitale Productpaspoorten bevatten realtime informatie over de prestaties en geschiedenis van componenten, waardoor intelligente remanufactureringsstrategieën mogelijk zijn. Ons uiteindelijke doel is om een oplossing te bouwen die ervoor zorgt dat niets verloren gaat door een gebrek aan informatie.”
PROFACTOR, het onderzoeksteam dat COMPASS coördineert, benadrukt dat de digitale tools demontageprocessen efficiënter zullen maken, waarbij relevante componentinformatie tijdens de levenscyclus in het digitale paspoort wordt verzameld en opgeslagen.
Het COMPASS-project streeft naar remanufacturering van ongeveer 30 procent van plaatmetalen onderdelen en thermoplastische composietpanelen. Tegen 2035 kan dit jaarlijks 60 miljoen euro aan metaallegeringen, en 500 miljoen euro aan composieten opleveren, wat bijdraagt aan behoud van grondstoffen.