Wiebren van der Zee sprak als Domain Expert Sustainable IT bij ABN Amro op het Jaarcongres Circulaire-IT over de duurzaamheid van ICT bij de bank.
Wiebren, die als algemene IT-specialist verantwoordelijk was voor de ICT-omgeving bij ABN Amro, begint zijn verhaal met een interne position paper in 2019. De toenmalige Chief Information & Technology Officer (CITO) raakte door zijn schrijvengeïnteresseerd in het idee van duurzaamheid binnen de IT-afdeling. Het markeerde het begin van een reis waarin de bank keek naar de duurzaamheid van hun IT-gerelateerde activiteiten. Hij benadrukt dat IT niet alleen een deel van de oplossing is, maar ook een deel van het probleem. “En dat is misschien niet fijn om te vertellen, maar zo is het leven nou eenmaal”, zegt hij. Hij wijst op de toenemende wet- en regelgeving, die niet alleen van invloed is op de bank en haar klanten, maar ook vereist dat de bank transparanter is over waar geld wordt geïnvesteerd en welke rol het speelt in de transitie naar duurzaamheid. “Als je voor een hypotheek komt met een huis met energielabel G of zoiets, dan wordt dat erg moeilijk. We moeten dan indirect zeggen: we willen dit huis wel betalen, maar alleen als er ook wat aan gedaan wordt.”
De bank erkent dat ze verantwoordelijkheid moeten nemen voor hun rol in investeringen en zich moeten richten op groene initiatieven. Hierbij wordt ook gekeken naar de eigen operaties van de bank, waarbij duurzaamheid binnen de IT een cruciale rol speelt. De bank stelt zichzelf doelen om klimaatneutraal te worden en het energieverbruik te verminderen, met specifieke targets en strategieën.
Inzet van IT-middelen
Wiebren belicht ook de IT-footprint, waarbij er aandacht is voor de manier waarop IT-middelen worden gebruikt en hoe deze kunnen bijdragen aan duurzaamheid. Van der Zee deelt de verschillende benaderingen en tools die ABN Amro heeft toegepast om de ecologische impact van IT-assets te meten, te beoordelen en te verminderen. Dit omvat methoden zoals levenscyclusanalyses, de circulaire veranderingsindicatoren van de WBCSD en verschillende sustainability frameworks die zijn onderzocht in samenwerking met universiteiten. “We hebben een dashboard gecreëerd”, noemt hij. “Een toolbox met tactieken en interventies, leerprogramma’s binnen de bank en zodat we kunnen verzamelen op onze progressie richting onze doelstellingen.”
De bank heeft volgens Wiebren een gestructureerd plan en maatregelen opgezet om de duurzaamheidsdoelen te bereiken, waaronder educatieve programma’s, betrokkenheid bij externe initiatieven en het gebruik van specifieke tools om de voetafdruk van IT-assets te meten en te verminderen. Hij vestigt ook aandacht op concrete stappen. Denk aan het verminderen van het energieverbruik en de CO2-emissies, en het vaststellen van doelen voor energie-efficiëntie voor verschillende IT-toepassingen en -services. “Ik denk dat het niet alleen een hardware-uitdaging is, het is ook een software-uitdaging en een ondersteuninguitdaging van de fabrikanten om de software op de apparaten ondersteund en veilig te houden”, zegt hij.
Wiebren wijst verder op het belang van samenwerking met externe partners, universiteiten en industrie-initiatieven om beste praktijken te identificeren en te implementeren. Ook wordt er nadruk gelegd op de rol van training en educatie binnen ABN Amro om medewerkers bewust te maken van hun persoonlijke ecologische voetafdruk en hoe ze deze kunnen verkleinen.
De presentatie sluit hij af met een roadmap die de voortgang in duurzame IT binnen ABN Amro illustreert, waarbij er aandacht is voor het verbeteren van de controlemechanismen en het verder integreren van duurzaamheid in verschillende aspecten van de IT-processen en bedrijfsactiviteiten.