Datacenters staan onder toenemende druk om hun uitstoot te verminderen, als gevolg van nieuwe regelgeving en de groeiende aandacht voor milieubewustzijn en duurzaamheid (ESG).
Dat schrijft ING in een artikel. Investeerders met ESG-bewustzijn en bedrijfsklanten van datacenters eisen volgens ING lagere emissies, terwijl verplichte duurzaamheidsrapportage datacenterproviders dwingt om hun inspanningen op het gebied van duurzaamheid actiever te beheren.
Daarbij wijst de bank op Europese regels als de Energy Efficiency Directive (EED) en de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) die vanaf 2024 vereisen dat datacenters met een geïnstalleerd IT-vermogensvereiste van ten minste 100 kilowatt gedetailleerde openbare rapporten moeten verstrekken over hun energieverbruik en prestaties. Dat lijkt op wetten die in de Verenigde Staten zijn ingevoerd, zoals de Climate Corporate Data Accountability Act (SB 253) en de Climate-Related Financial Risk Act (SB 261), waardoor duizenden bedrijven moeten rapporteren over klimaatgerelateerde gegevens.
Financiering
Datacenters overwegen duurzame financieringsproducten voor hun inspanningen. Dit jaar hebben we een aanzienlijke stijging gezien in de uitgifte van groene leningen in de technologiesector, wat volgens ING aangeeft dat er een gunstig klimaat is voor datacenters om duurzame financieringsopties te verkennen. Bedrijven met aanzienlijke datacenteractiviteiten gebruiken duurzame financieringsproducten om hun duurzaamheidsdoelen te bereiken, waarbij projecten gericht zijn op energie-efficiëntieverbetering, hernieuwbare energieoplossingen en milieuvriendelijke gebouwen.
Hoewel er al aanzienlijke inspanningen zijn voor duurzaamheidsrapportage, is er ruimte voor verbetering, met inbegrip van meer gedetailleerde gegevens en bredere rapportage van metrische categorieën. Bedrijven moeten niet alleen rapporteren over de resultaten van de decarbonisatie van datacenters, maar ook de cijfers in de context van hun bredere activiteiten plaatsen. Het verstrekken van derdenverzekeringen voor groene obligatietoewijzingen zal het vertrouwen van investeerders versterken dat de opbrengsten daadwerkelijk worden toegewezen aan groene projecten.
Naast energie-efficiëntie vertrouwen datacenters sterk op hernieuwbare energie om hun doelen voor CO2-neutraliteit te bereiken, wat kan leiden tot verdere ontwikkeling van de duurzame financieringsmarkt.