Sander Klous is Data & Analytics partner bij KPMG en hoogleraar Big Data Ecosytems for Business and Society aan de Universiteit van Amsterdam. Een bijdrage leveren aan de maatschappij was altijd al een belangrijke motivatie voor hem in zijn werk en nu wil hij zich daarnaast ook graag inzetten voor een goed doel dat bij hem past. Naast zijn functies bij KPMG en de UvA vervult Sander vanaf nu ook een rol in het IT4Kids bestuur. Leer hem hieronder een beetje beter kennen.
Sander Klous maakte deel uit van het Nobelprijs-winnende Atlas experiment dat het Higgs-Boson ontdekt, één van ’s werelds grootste ontdekkingen van de afgelopen decennia.
Hoe was het om hieraan mee te werken? “17 jaar mocht ik werken met de slimste mensen op aarde. In 1995 ben ik gestart en mijn laatste promovendus op dat onderzoek promoveerde in 2012, vlak nadat het Higgs-Boson ontdekt werd. Het was een hele bijzondere periode. Ik werkte vooral aan de voorbereidingen van het experiment in Nederland, maar ik was ook regelmatig in Geneve, bij CERN. Het is supergaaf om onderdeel te zijn van zo’n ontdekking: een nieuw deeltje waardoor natuurkundige theorieën beter begrepen worden. Maar als je dan 17 jaar aan iets gewerkt hebt, ga je je ook wel afvragen of dit het is. Of dat er ook nog andere dingen zijn die je in je leven wil doen”.
Vertel, ben je toen wat anders gaan doen. “Terugkijkend kwam ik toen tot de conclusie dat mijn werk geen directe invloed had op de mensen om mij heen. Hoewel ik fundamenteel onderzoek echt ontzettend belangrijk vindt en die periode nooit had willen missen, realiseer ik me nu dat die maatschappelijke impact voor mij een belangrijke motivatie is. Dat heeft denk ik een belangrijke rol gespeeld bij mijn besluit om iets anders te gaan doen. Zo ben ik bij KPMG terechtgekomen en heb ik de overstap gemaakt naar de consultancy. Dat was een grote omschakeling. In die jaren was grootschalige data-analyse nog relatief nieuw in het bedrijfsleven.
Ik moest mensen dingen gaan uitleggen, zoals de waarde van het doen van data-analyse, die voor mij vanzelfsprekend waren. Ik heb er samen met Nart Wielaard zelfs twee bestsellers over geschreven: ‘Wij zijn Big Data’ en ‘Vertrouwen in de Slimme Samenleving’. Om te benadrukken dat het niet om de onderliggende techniek gaat, maar om de manier waarop ons leven wordt beïnvloed. Ik denk dat we daar de afgelopen jaren met zijn allen wel achter gekomen zijn.”
Gevonden waar ik naar op zoek was “Naast het moeten uitleggen van vanzelfsprekendheden moest ik enorm wennen aan de duur van de projecten. Ik was gewend aan een onderzoek dat meer dan 10 jaar heeft gekost met duizenden mensen voordat er resultaat was en plotseling moest er binnen 3 maanden door een paar personen iets opgeleverd worden. Zo ben ik ook weer bij de universiteit terecht gekomen, ik zocht een manier om de lange en de korte termijn met elkaar te kunnen verbinden. Uiteindelijk is dat gelukt. De onderzoeksgroep op de universiteit waar ik deel van uit maak bestaat uit zo’n 20 mensen en het Data & Analytics team van KPMG in Nederland is uitgegroeid naar zo’n 100 mensen.
De resultaten van het lange termijn onderzoek waar ik als hoogleraar op de universiteit bij betrokken ben zijn vaak direct toepasbaar voor bedrijfsleven en overheid, bijvoorbeeld in de zorg. Andersom helpt de ervaring die ik opdoe in de praktijk om wetenschappelijke uitdagingen concreter te maken. Daarmee heb ik gevonden waar ik naar op zoek was: met mijn onderzoek een directe bijdrage leveren aan het dagelijks leven.”
Waarom ben je bestuurslid bij IT4Kids geworden? “Ik heb veel te danken aan Nederland, denk aan scholing en ik heb een mooie carrière. Ik vond het nu wel tijd om ook op andere vlakken dan mijn eigen werk een bijdrage te leveren aan de maatschappij. Ik zocht naar iets dat goed bij mij past en waarbij mijn kennis en ervaring maximale meerwaarde kunnen leveren aan de organisatie. IT4Kids raakt mij op verschillende vlakken en ik denk dat ik een serieuze bijdrage kan leveren aan de groei en professionalisering van de stichting.”
Hoe raakt IT4Kids je op verschillende vlakken? “Naast de koppeling met IT en het geven van sportkansen voor kansarme kinderen, geloof ik dat de meeste organisaties het fantastisch zullen vinden om spullen, in dit geval IT-apparatuur, te kunnen geven voor het goede doel. Hier ligt een krachtig model! IT4Kids heeft een heel duidelijk verdienmodel, dat losgekoppeld is van de uitgavenstroom: het creëren van de sportkansen. Dat vind ik sterk, en hier zie ik nog veel kansen. Ik vind het fantastisch als ik kan helpen bij de groei en professionalisering van de hardwaredonaties.”
“En nog één element wat ik ook zo mooi vind van IT4Kids is de rol die ze hebben bedacht voor de zogenaamde ambassadeurs. Dat zijn topsporters met een enorm bereik, die met weinig inspanning ontzettend veel aandacht kunnen genereren voor dit prachtige doel. Dat doen ze dan ook graag!”
Welke sportieve uitdaging staat je binnenkort te wachten? “In september ga ik meedoen met de Dam tot Damloop. Recent heb ik mijn leefstijl weer omgegooid. Ik kreeg te horen dat ik diabetes heb, gelukkig in de variant die je kan oplossen door gezonder te leven. Dat is daarmee meteen een mooie uitdaging en dan besef je ook weer hoe belangrijk het is om te bewegen, sporten en gezond te leven. Nog een linkje naar IT4Kids!”