De Wereldraad voor Duurzame Ontwikkeling (WBCSD) heeft eerder deze maand het Global Circularity Protocol (GCP) aangekondigd.
Het initiatief moet het circulaire productie- en consumptiemodel mainstreamen en bevorderen, en dient te helpen bij de aanpak van grondstoftekorten. De ontwikkeling van het protocol is voortgekomen uit een voorstel dat werd gepresenteerd en aangenomen tijdens het evenement Stockholm +50. Sindsdien heeft het de steun gekregen van verschillende belanghebbenden in het bedrijfsleven, de overheid, NGO’s, IGO’s en academia.
Volgens de WBCSD zijn, ondanks alle ontwikkelingen de laatste jaren, de bestaande wettelijke kaders, normen, internationale overeenkomsten en productcoderingssystemen voornamelijk gericht op een lineaire economie. Het is daarom cruciaal om deze snel te herzien en op één lijn te brengen. Het Global Circularity Protocol wordt ontworpen om beleidsafstemming te bevorderen, de verantwoording van bedrijven te vereenvoudigen, investeringen aan te trekken en het bewustzijn van consumenten te vergroten. Het protocol moet een vrijwillig kader creëren dat openstaat voor iedereen. De WBCSD werkt samen met de leden en wereldwijde netwerkpartners om de GCP te ontwikkelen.
De werkgroep streeft naar een meerjarig en multidisciplinair proces waarbij bedrijven, wetenschappers en beleidsmakers betrokken worden om een internationaal aanvaard GCP te ontwikkelen, samen met onderliggende principes om de lacunes op het gebied van beleid en verantwoording aan te pakken, die de trage adoptie van meer circulaire bedrijfsmodellen deels verklaren.
Inbreng
Belanghebbenden worden bijeengeroepen en zullen formeel beginnen met vergaderen vanaf het derde kwartaal van 2023. WBCSD nodigt geïnteresseerde partijen uit om contact op te nemen met Filipe Camaño Garcia, Manager Global Circularity Protocol, WBCSD.
Het One Planet Network van het United Nations Environment Programme (UNEP) en het Global Dialogue on Sustainable Consumption and Production zullen de belangrijkste strategische partners zijn in dit streven. Het dialoog zal inbreng van de bredere belanghebbendengemeenschap veiligstellen voor de ontwikkeling van het protocol, en verdere ondersteuning is verkregen van Chatham House, de United Nations Economic Commission for Europe (UNECE) en de wetenschappelijke gemeenschap, waarbij verwacht wordt dat binnenkort nog meer partners zich zullen aansluiten.
“We zijn ervan overtuigd dat er nu actie nodig is om het beleidskader op één lijn te brengen en de investeringen te ontsluiten die nodig zijn om innovatie op te schalen en een omgeving te creëren die bevorderlijk is voor het ontstaan van meer circulaire bedrijfsmodellen”, zegt Peter Bakker, President en CEO van WBCSD. “Deze zijn van vitaal belang voor de mogelijkheid van de samenleving om onze gezamenlijke doelen op het gebied van klimaatneutraliteit en natuurpositiviteit te bereiken.”