Tijdens de afgelopen Circulaire-IT Community Netwerk Meeting vertelde Edwin van Merriënboer van Axians over de inspanningen van zijn organisatie op het gebied van duurzaamheid.
Het bedrijf is onderdeel van het Franse Vinci en telt in Nederland 1350 medewerkers, verdeeld over 25 business units met ieder een eigen strategie. “Het is een decentraal model”, zo legt Edwin, bij directielid met sustainability in zijn portefeuille, uit. “Iedere business unit heeft zijn eigen strategie. Hoe zorg je er dan voor dat ze op duurzaamheid in beweging komen? Het is mijn taak om het te integreren in het beleid van de organisatie.”
Intrinsieke motivatie
Want binnen Axians weten ze ook wel dat er veel gebeurt. De Europese Green Deal natuurlijk, maar ook in Nederland moet je vanaf 2023 scope 2 en scope 3 registeren. “Dat is natuurlijk de harde kant van het verhaal”, zegt Edwin. “Maar wij vinden intrinsieke motivatie ook erg belangrijk. Dat willen we aanwakkeren.” Daartoe werkt de moederorganisatie Vinci met drie pilaren: Act for the Climate, waar uitstoot onde valt, de Circulaire Economie, en biodiversiteit. “Dat laatste is een lastige tak van sport voor een IT-organisatie”, voegt Edwin eraan toe.
De doelen klinken bij eerste lezing niet ambitieus, zo zegt Edwin: Scope 1 en Scope 2 moeten bij Vinci met 40 procent worden teruggebracht, en Scope 3 met 20 procent. “Maar bedenk wel dat Vincie in Frankrijk betrokken is bij tolwegen en luchthavens”, zegt hij. “Dat is voor hen Scope 3. Daarop besparen is een flinke uitdaging.”
De sleutel om dat gedaan te krijgen is volgens Edwin dat iedereen binnen de organisatie hierin moet worden betrokken. “Jongere mensen vinden dit een belangrijk onderwerp. Daarom hebben we een netwerk opgezet van green ambassadors. Die komen vier keer bij elkaar om ideeën uit te wisselen over wat er nog meer kan worden gedaan, en om tot concrete actie te komen.” Het moet ook duidelijk worden waar een organisatie voor staat, met een zogenaamd Green Book. “Daarin staan ook mooie referentiecases, ter aanmoediging voor wat we zelf kunnen doen om een steentje bij te dragen.”
Meten
Edwin noemt meer voorbeelden, niet alleen binnen de eigen organisatie, maar ook daarbuiten. Het meten van de voortgang is van groot belang voor Axians. Het bedrijf heeft een applicatie ontwikkeld waarin alle business units hun scope 1 en 2 emissies registreren en doelstellingen vaststellen. Met de Green+ Calculator kunnen verschillende configuraties worden doorgerekend om bijvoorbeeld de emissies van aanbestedingen te beoordelen. Axians betrekt ook partners bij deze inspanningen. “Hen hebben we echt nodig, aangezien zij een aanzienlijke impact hebben op de emissies”, zegt hij.
Naast emissiereductie heeft Axians ook aandacht voor de levensduur van apparatuur en het bevorderen van hergebruik. Hoewel het bedrijf drie jaar geleden nog geen scherp beleid had op dit gebied, is het nu een belangrijk aspect van hun duurzaamheidsstrategie. Edwin benoemt ook het belang van verantwoordelijkheid in de keten. Axians heeft certificeringen behaald, zoals EcoVadis platinum en de Prestatieladder niveau 5, en stelt ook kritische vragen aan klanten over hun afwegingen op het gebied van duurzaamheid.
Tijdens de vraag-en-antwoordsessie werden enkele vragen gesteld over de kosten en doelstellingen van duurzaamheidsinitiatieven, het gebruik van immersiekoeling, het gebruik van data voor inzichten en klantcases, en het belang van compensatie. Van Merriënboer gaf aan dat hoewel de kosten meevielen, de tijdsinvestering het grootste aspect is. Hij sprak ook over de ambitieuze doelen van Axians, waarbij voor Axians zelfs een reductie van 70 procent wordt nagestreefd en dat Axians voornemens is om ook scope 3 doelstellingen te formuleren.
Bekijk hier de presentatie van Edwin