Nederlanders zijn bereid meer te doen om hun consumptiepatroon circulairder te maken, wat beleidsaanknooppunten biedt, zo concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).
Het onderzoek onder 2500 particulieren ging over de consumptie en in hoeverre men bereid is om een duurzaam alternatief te kiezen. De uitkomst laat zich enigszins raden: consumenten stappen eenvoudig over op circulaire consumptie, zolang barrières als prijs, gemak en verkrijgtbaarheid worden weggenomen.
Reparatie en levensduur
Voor circulaire IT is het vooral van belang dat er een grote bereidheid is om apparaten te laten repareren, en dat Nederlanders graag producten met een langere levensduur aanschaffen als ze de kans krijgen. Ook producten vervaardigd uit duurzame materialen kunnen op goedkeuring rekenen. Er valt echter nog wel wat te winnen: waar gebruikers hun oude spullen nog graag aanbieden voor hergebruik, kopen ze zelf nog het vaakst nieuw.
Er zijn ook grenzen aan de circulaire bereidheid, zelfs als zaken als prijs of gemak geen rol spelen. Het delen of lenen in plaats van bezit is voor de meesten toch te veel, en beperkingen van consumptie is eveneens niet populair.