De Zweedse refurbished-reus Foxway heeft in haar duurzaamheidsrapport voor 2022 grote ambities voor 2023 uiteengezet, waaronder een verviervoudiging van het aantal verkochte eenheden en volle focus op Scope 3 via een nieuwe klantenportal.
Het lijvige rapport -maar liefst 84 pagina’s volledig gericht op ESG-doelstellingen- omvat naast de gebruikelijke cijfers en beleidshandelingen ook de plannen voor dit jaar. Om de eigen CO2-uitstoot te verminderen zal het bedrijf op korte termijn ‘strenge reisregels’ opstellen voor medewerkers, hun energiecontracten uit niet-duurzame bronnen opzeggen en alle verwarmingsbronnen uit fossiele brandstoffen vervangen. Partners en klanten kunnen rekenen op extra duurzaamheidscursussen binnen het trainingsprogramma van Foxway.
My Sustainable Choice
Maar de belangrijkste actie die Foxway in het vooruitzicht stelt is het programma My Sustainable Choice. Deze bestaat uit een zelfbeheerd klanten- en partnerportaal met bijbehorende API waarmee bedrijven op basis van zowel financiële gegevens als duurzaamheid oplossingen kunnen selecteren. De oplossing werkt met beleidsregels die organisaties zelf kunnen instellen. Dit geeft hen de mogelijkheid om hen meer richting duurzame keuzes te sturen. Wanneer een beslisser bijvoorbeeld keuzes maakt die niet geheel duurzaam zijn -en er zijn alternatieven- dan kan daar een financiële compensatie aan worden gekoppeld. De gegevens waarmee My Sustainable Choice werkt zijn inclusief Scope 3, dus het houdt rekening met de uitstoot van toeleveranciers en oorspronkelijke producenten. Uiteindelijk, zo claimt Foxway, moet My Sustainable Choice de gemiddelde CO2-consumptie per technologiegebruiker per maand doen halveren van 30kg naar 15kg.
“Het klimaateffect van het gebruik en de aanschaf van IT-producten is een gebied dat kan worden beïnvloed in het kader van scope 3, en steeds meer organisaties hebben hierover verschillende formuleringen geschreven binnen hun klimaatbeleid”, aldus het rapport. “Helaas houdt het daar meestal op als het om technologie gaat. Dit is iets waar wij ons bijzonder bewust van waren en was voor Foxway het uitgangspunt bij de ontwikkeling van de dienst.”
Ontwikkelingen binnen Foxway en trends
Ondertussen timmert Foxway flink aan de weg. Het bedrijf heeft al meerdere overnames gedaan en is daarmee flink gegroeid, vooral in Noord-Europa. De ambitie voor 2023 is om 4 miljoen gebruikte ICT-apparaten te leveren, waar dat in 2021 nog 1 miljoen was. In 2022 is een dashboard opgezet die de basis vormt van wat uiteindelijk My Sustainable Choice moet worden. Deze is nog in Beta maar kan ieder moment actief worden. Foxway heeft een KPI op basis van big data ontwikkeld, maar deze is nog niet volledig uitgerold. En er zijn nieuwe trainingsmodules ontwikkeld en beschikbaar gemaakt.
Verder kijkend richting 2025 richt Foxway zich op drie zuilen: het maximaliseren van de levensduur van apparatuur, nieuwe consumptiemodellen op basis van betalen-voor-gebruik, en het verlagen van ‘digitale ongelijkheid.’ Met dat laatste wordt bedoeld dat refurbished hardware meer omzet moet gaan genereren in de markt. Het bedrijf wijst verder op de positieve trendlijn voor circulariteit en nieuwe, voornamelijk Europese, regelgeving die de komende periode een grote rol gaan spelen. Dit zijn naast de welbekende AVG, wat vooral een invloed heeft op de professionalisering van ITAD-dienstverlening, tot de WEEE, de Franse wet op de circulaire economie voor de publieke sector en het duurzame-producteninitiatief van de Europese Commissie, waar onder meer Right to Repair onder valt.