De wereldeconomie is ten opzichte van 2018 alleen maar minder circulair geworden, zo blijkt uit een nieuw rapport van Circle Economy dat is uitgebracht op het World Economic Forum in Davos.
Volgens Circle Economy en mede-opsteller Deloitte is de wereldeconomie voor 7,2 procent circulaire, terwijl dat nog 9,1 procent was in 2018. Dit betekent dat van de 100 miljard ton ruwe materialen die jaarlijks aan de aarde worden onttrokken, slechts 7,2% terugkomt in de economie in de vorm van gerecyclede materialen. In de afgelopen zes jaar heeft de wereldeconomie bijna evenveel materialen gewonnen en gebruikt als in de hele 20e eeuw, aldus het Circularity Gap Report 2023. Dat terwijl vermindering van het wereldwijde materiaalgebruik door middel van onder meer hergebruik, reparatie en recycling de opwarming van de aarde kan beperken tot 2 graden.
Zand en grind
Volgens het onderzoek, de Circularity Gap Report 2023, zouden belangrijke maatschappelijke behoeften met slechts 70% van de materialen die de wereldeconomie momenteel verbruikt. Circle Economy zegt dat de sleutel tot de vermindering ligt in de overgang van fossiele brandstoffen naar meer hernieuwbare energiebronnen en het verlagen van de vraag naar mineralen met een hoog volume, zoals zand en grind, die grotendeels worden gebruikt voor huisvesting en infrastructuur.
“De lineaire economie heeft een aantal nadelige effecten op het milieu die het welzijn van mensen aanzienlijk beïnvloeden”, zegt zei Martijn Lopes Cardozo, CEO bij Circle Economy. “Ons onderzoek toont aan dat we door het invoeren van praktijken van de circulaire economie de materiaalwinning kunnen verminderen, welvarend kunnen blijven en weer binnen de veilige grenzen van deze planeet kunnen leven.”