Bedrijven die hun CO2-uitstoot willen verminderen, doen er volgens consultancybureau McKinsey goed aan om te kijken naar hun endpoints.
Apparaten die door eindgebruikers worden ingezet stoten bij elkaar bijna twee keer zoveel uit als datacenters, zo schrijft McKinsey in het rapport The green IT revolution: A blueprint for CIOs to combat climate change. Dat komt omdat er -logischerwijs- veel en veel meer van dit soort apparaten zijn, en omdat deze veel vaker worden vervangen. Volgens McKinsey gaat de gemiddelde smartphone 2 jaar mee in een zakelijke setting, een laptop 4 jaar en een printer 5 jaar. De emissies uit dit soort apparaten zal ook verder toenemen, zo waarschuwen de onderzoekers, met maar liefst 12,8 procent per jaar.
Circulair is goed, PUE-verlaging… minder
Het goede nieuws is dat CIO’s op zich niet veel hoeven te investeren om de uitstoot uit deze bronnen te verlagen. Maar liefst 50 tot 60 procent van de uitstoot veroorzaakt door endpoints kan volgens de onderzoekers worden aangepakt door de wijzigingen door te voeren in de inkoop en het gebruik. Het verlengen van de levenscyclus van deze apparaten kost weinig en zorgt direct voor besparingen. Alleen moet, aldus McKinsey, wel worden gekeken naar de gebruikerservaring. Een ‘agressievere’ benadering op het gebied van hergebruik en recycling is volgens de consultants ook mogelijk: maar liefst 89 procent van de bedrijven recyclet minder dan 10 procent van hun hardware.
Het verlagen van de PUE en optimaliseren van datacenters is ondertussen minder lonend, zo stelt McKinsey. Het is duur, en een investering dat het dubbele bedraagt van het verbeteren van de circulaire strategie zou slechts een besparing van 15 tot 20 procent van de uitstoot opleveren. Het overstappen van on-premises datacenters naar de Cloud is daarentegen wel effectief.