Sandra Klackenborn beschrijft hoe Dustin als distributeur en partner naar duurzaamheid kijkt

Sandra Klackenborn legt tijdens haar presentatie tijdens het Jaarcongres Circulaire-IT de nadruk op de inzet van distributeur/reseller Dustin voor duurzaamheid en circulaire IT-oplossingen.

Sandra, het hoofd voor sustainability bij Dustin, kon door omstandigheden niet fysiek aanwezig zijn op het Jaarcongres Circulaire-IT. Daarom gaf ze haar presentatie via een Teams-sessie. Ze sprak over de evolutie van Dustin en benadrukte de verkoopactiviteiten van het bedrijf in de context van circulariteit. Sandra onthulde de focus van het bedrijf op het aanpakken van klimaatverandering, het efficiënt gebruik van hulpbronnen en het aanpakken van sociale ongelijkheden. Dustin zet zich in voor nul-koolstofemissies, een circulaire klantenservice en meer dan 100 acties om sociale ongelijkheid te bestrijden binnen de industrie en de bredere samenleving.

Grondstoffen

Met betrekking tot elektronisch afval (e-waste) benadrukte Klackenborn dat de wereld momenteel meer dan 50 miljoen ton e-waste produceert en dat minder dan 20 procent ervan gerecycled wordt. Dustin streeft ernaar deze circulaire beweging te omarmen en zet zich in om elektronische bronnen te recyclen naar de hoogste standaarden. “We kijken naar de zogenaamde Green Deal, waar meerdere regulaties aan zijn toegevoegd”, noemt ze. “Maar het gaat daarin bij hoofdzakelijk over groenere, schonere of hernieuwbare, en de circulaire economie. En voor een groot deel gaat het ook over de elektrificatie van producten. Dit verhoogt de prijs van ruwe materialen. Er is geprobeerd om een schatting te maken hoe groot de vraag van deze kritische materialen zal zijn. Hier zie ik veel verschillende cijfers over langskomen, maar duidelijk hebben we veel meer nodig als we zo verder gaan. Denk aan 100 procent meer nikkel dan de wereld nu produceert, 300 procent meer kobalt en meer dan 3000 procent lithium. Dit is duidelijk niet de manier om in de toekomst duurzaam te zijn.”

Verder ging Sandra in op de toenemende vraag van klanten naar duurzame IT-producten en -diensten, aangezien meer dan de helft van de IT-inkopers in de EMEA-zone vraagt naar duurzame productie. Ze merkte ook op dat de interesse in circulaire producten en diensten groeit, met klanten die vragen naar herbruikbare of gerecyclede inhoud in producten. Dustin heeft zich toegelegd op het ondersteunen van producenten bij het ontwerpen van duurzame, modulaire producten die gemakkelijk te repareren zijn.
Het bedrijf heeft volgens Sandra aanzienlijke vooruitgang geboekt met hun product-lifecycle-centra, waar apparaten worden gerecycled en opnieuw in de markt worden gebracht. In de afgelopen jaren heeft Dustin meer dan 760.000 apparaten verwerkt, waardoor de circulaire aanpak van elektronische apparaten werd bevorderd.

Tijdens de presentatie werden vragen gesteld over aanbestedingen gericht op circulaire oplossingen en hoe verkopers worden beoordeeld op duurzaamheid. Sandra benadrukt het belang van open communicatie met IT-providers en het stimuleren van uitdagingen om de circulaire aanpak te bevorderen.

Dustin Circular IT conference 2023 PDF

Mobiele versie afsluiten