Oostenrijkse reparatiebonus is enorm succes

Sinds de invoering van een reparatiesubsidie vorig jaar zijn in Oostenrijk rond de 560.000 apparaten gerepareerd, zo meldt de Oostenrijkse overheid.

Om e-waste en IT-waste tegen te gaan, geeft de Oostenrijkse overheid sinds vorig jaar vouchers uit waarmee de helft van de reparatiekosten van elektronische apparaten worden vergoed. Ook laptops en smartphones vallen onder deze zogenaamde Reparaturbonus. Iedere voucher heeft een waarde van 200 euro.

Consumenten kunnen hun apparaten naar een van de 3.500 geaccrediteerde locaties in het land. Het gestelde doel was 400.000 apparaten in 2026. Dat aantal is dus ruimschoots overtroffen, en dat veel eerder dan verwacht.

De Oostenrijkse overheid zet voor het programma Europees geld in. Tot 2026 zal in totaal 130 miljoen euro uit het EU-wederopbouwfonds beschikbaar worden gesteld, waarvan 51 miljoen euro al is uitbetaald. Het budget van 30 miljoen euro voor dit jaar is vanwege de grote vraag met 50 miljoen euro verhoogd.

Right to Repair

De reparatiebonus geldt als de Oostenrijkse interpretatie van Right to Repair, waarover de Europese Unie een richtlijn aan het voorbereiden is. Onder die richtlijn moet het voor consumenten eenvoudiger worden om hun apparaten zelf te repareren of laten te repareren. Het voornemen tot de nieuwe richtlijn wordt over het algemeen positief ontvangen, al zijn er ook kritiekpunten rond de informatieverstrekking en het feit dat zakelijke gebruikers amper worden meegenomen.

Mobiele versie afsluiten