IDC voorspelling: in 2021 gaat printvolume weer harder dalen

printersIn 2020 is volgens IDC sprake geweest van een korte opleving van het printvolume. Voor dit jaar zal de lijn weer naar beneden gaan. De krimp gaat door en we moeten zelfs rekening houden met een snellere daling. Dat is dus slecht nieuws voor het kanaal.

Trend minder vraag naar printers

De markt voor printers en accessoires staat onder druk. Dat speelt al vele jaren. Consumenten en bedrijven printen steeds minder. Digitaal opslaan en van scherm lezen heeft vaker de voorkeur. Die trend ombuigen is het laatste decennium niemand gelukt. Het enige zichtbare voor de particuliere of zakelijke gebruiker is een vermindering van het aantal fabrikanten en minder nieuwe modellen printers.

Wat de gebruikers verder merken is dat de functionaliteit van met name inkjetprinters afneemt. Lange tijd waren deze multifunctionals voorzien van een fax optie. Nu deze manier van communiceren steeds meer EOL wordt verklaard en als technische achterhaald geldt is het weinig zinvol nog te investeren in nieuwe modellen 4-in-1 machines.

2020 een bijzonder jaar

2020 was ook als het om printen gaat een bijzonder jaar. IDC stelt vast dat het totale printvolume iets opveerde ten opzichte van eerdere prognoses. Door de Covid-19 maatregelen is verder de vraag naar goedkopere printers flink toegenomen. Niet alleen thuiswerkers, maar ook scholieren en studenten kwamen er achter dat het soms nodig is om te kunnen printen.

Die toename in vraag naar printers heeft uiteraard de verkoop van papier, inkt en toner doen toenemen. Dat was goed nieuws voor de producenten en verkopers. De keerzijde van de medaille was wel dat fabrikanten en resellers die veel omzet halen uit kantoormachines hier forse krimp hebben gezien. Kantoren waren dicht of minimaal bezet. Menig onderhoudscontract is ter discussie gesteld.

2021 zet de krimp door

De verwachtingen voor 2021 zijn volgens IDC niet positief. Met voorstelt een daling die sneller doorzet dan de voorgaande jaren. De grafiek laat drie scenario’s zien, die hoe dan ook negatief zijn. In het meest sombere geval daalt het printvolume tot 30 procent.

IDC baseert de voorspellingen voor het printvolume op wat het overal ter wereld ziet. Het kijkt naar printers in kantooromgevingen, onderwijsinstellingen et cetera. Het houdt ook rekening met machines die thuis staan. Door al die machines, zelfs met al die vorig jaar verkochte machines, zal dit jaar minder worden geprint.

Risico

Waar IDC over zwijgt is de impact van dat lagere volume. Er zal een enorm aantal printers zijn dat zo weinig wordt gebruikt dat daardoor defecten en storingen optreden. Schijnbaar lopen vooral inkjetprinters dat risico. Of dat zorgt voor een verhoogde vraag naar reparaties of dat deze machines bij het afval belanden is niet bekend. De eerste optie is goed voor dat deel van de resellers dat die diensten kan verzorgen. Wie van die andere optie profiteert is onduidelijk.

Mobiele versie afsluiten