Europese Commissie wijst klimaatneutrale steden aan voor stedenmissie

De Europese Commissie heeft honderd steden aangewezen die deel gaan nemen aan de EU-missie voor klimaatneutrale en slimme steden tegen 2030.

Het gaat bij deze stedenmissie om honderd steden uit alle 27 EU-lidstaten, plus 12 steden uit landen geassocieerd met Horizon Europa.

De stedenmissie ontvangt 360 miljoen euro voor de periode 2022-23 om innovatietrajecten naar klimaatneutraliteit in 2030 op te starten. De maatregelen op het gebied van onderzoek en innovatie zullen voor schone mobiliteit, energie-efficiëntie en groene stadsplanning zorgen en de mogelijkheid bieden gezamenlijke initiatieven te ontwikkelen en de samenwerking in synergie met andere EU-programma’s te intensiveren.

Circulair

Ook circulaire initiatieven kunnen op financiering rekenen, gezien de opmerkingen van EU-commissaris Virginijus Sinkevicius van Milieu, Oceanen en Visserij. “Mede dankzij de missie voor klimaatneutrale en slimme steden zullen we onze milieuverbintenissen op het gebied van nulverontreiniging, biodiversiteit en de circulaire economie kunnen nakomen. Veel van de geselecteerde steden hebben zich al voor het milieu ingezet in het kader van onze initiatieven Groene Hoofdstad, Green Leaf en Green City Accord door luchtverontreiniging, geluidsoverlast en afvalproblemen aan te pakken.”

In Nederland zijn het Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Groningen en Eindhoven samen met Helmond die op de lijst staan. De steden kunnen onder meer profiteren van op maat gesneden advies en bijstand van een speciaal door NetZeroCities beheerd missieplatform, extra financieringsmogelijkheden en de mogelijkheid om zich bij grote innovatieacties en proefprojecten aan te sluiten. De missie voorziet ook in netwerkmogelijkheden, de uitwisseling van beste praktijken tussen steden en steun om burgers bij de missie te betrekken.
Maar liefst 75 procent van de EU-burgers woont in de stad, en wereldwijd zijn steden verantwoordelijk voor 65 procent van het energieverbruik en 70 procent van de CO2- uitstoot.

Mobiele versie afsluiten