EU ontwikkelt vervangers kritieke materialen met Japan

De Europese Unie en Japan gaan formeel samenwerken bij de ontwikkeling van geavanceerde materialen voor onder meer elektronica.

Europese Unie en Japan

Het gaat om materialen worden gebruikt in onder meer batterijen en halfgeleiders. Deze moeten schaarse materialen gaan vervangen. Dat is cruciaal voor groene en digitale transities. De EU en Japan zijn voorlopers op dit gebied en willen hun samenwerking versterken op het niveau van de G7. In totaal investeert de EU al 19,8 miljard euro in deze branche, en Japan 14 miljard euro. Het blok wil daarnaast de afhankelijkheid van kritieke materialen uit onder meer China beperken.

Verbeterde dialoog tussen EU en Japan

De EU-Japan Enhanced Dialogue on Advanced Materials bouwt volgens de Europese Commissie voort op het succes van eerdere samenwerkingen op het gebied van materiaalwetenschappen. Het doel is een platform te creëren voor het delen van informatie over beleidsontwikkelingen en het verkennen van mogelijkheden voor gezamenlijk onderzoek.

Het dialoog is een vervolg op het beleid dat de EU in februari heeft aangekondigd. Het is ook logisch in het licht van de Europese Verordening Kritieke Grondstoffen (CRMA). Geavanceerde materialen blijven een kerngebied van samenwerking, met wederzijdse kansen op diverse terreinen, waaronder duurzaamheid van materialen en energie-efficiëntie in de bouwsector.

Mobiele versie afsluiten