Dit voegt AI toe aan de circularisatie van de economie

Kunstmatige intelligentie (AI) gaat een cruciale rol spelen in de ontwikkeling van de circulaire economie, zo schrijven twee experts in een opiniestuk gepubliceerd op Euronews.

“Kan AI data-gedreven beleidsvorming in de circulaire economie stimuleren?” is de centrale vraag die Marijana Novak van de Circularity Gap Reporting Initiative en Megan Murdie van Circle Economy proberen aan te vliegen. AI is volgens de twee veelbelovend voor onderzoek naar de aanpak van de klimaatcrisis. Ze wijzen erop dat AI-modellen prominent aanwezig zijn in gesprekken over kunstmatige intelligentie en al jaren worden ingezet door wetenschappers en data-analisten om onderzoek te ondersteunen, vooral op het gebied van duurzaamheid en de circulaire economie.

Natuurlijke taalverwerking

Vooral in de circulaire arbeidsmarkt wordt AI veel ingezet om vaardigheden in de circulaire economie te identificeren en de vraag naar dergelijke vaardigheden te peilen. Hierbij wordt verwezen naar een rapport van de organisatie Circle Economy dat gebruikmaakte van AI om de behoefte aan circulaire vaardigheden binnen de Nederlandse textielindustrie te onderzoeken. Het opiniestuk bespreekt ook hoe organisaties zoals het Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek (VITO) AI inzetten om de circulaire activiteiten van bedrijven te analyseren door middel van natuurlijke taalverwerking. Dit stelt hen in staat om bedrijven te beoordelen op basis van hun inspanningen en communicatie over circulaire praktijken.

Snelle analyse van juridische documenten en beleidsstukken geeft ook inzicht in duurzame activiteiten. “Door AI-gedreven natuurlijke taalverwerking kunnen relevante gegevens in complexe wetteksten worden geïdentificeerd, wat essentieel is voor investeerders die streven naar duurzame investeringskeuzes”, aldus de auteurs.

AI en big data bieden al laatste mogelijkheden om lacunes in informatie over de circulaire economie op te vullen. Door het gebruik van AI-modellen kunnen onderzoekers, beleidsmakers en organisaties meer inzicht krijgen in de circulaire praktijken in verschillende sectoren en geografische locaties.

Mobiele versie afsluiten