Deutsche Telekom pleit voor inlevering oude smartphones

Deutsche Telekom heeft bij monde van zijn Senior Lifecycle Manager kort uiteengezet hoe het bedrijf aankijkt tegen circulariteit en refurbished.

In een PR-interview voor de eigen website tekent Deutsche Telekom op hoe Steffen Wasmus het assortiment wil vergroenen. Hij definieert de milieueisen van het bedrijf voor productie en materialen. “Het hele catalogus van vereisten voor fabrikanten omvat meer dan 2000 punten, maar er is ook een heel hoofdstuk gewijd aan milieubescherming”, zegt Steffen.

Inleveren

Maar het is vooral de gebruiker die een belangrijke rol speelt. “Volgens een studie van Bitkom liggen er ongeveer 210 miljoen oude mobiele telefoons in lades in Duitsland”, zegt Steffen. “Ze bevatten in totaal drie ton goud en waardevolle grondstoffen zoals platina of palladium, die niet in oneindige hoeveelheden beschikbaar zijn. Ze moeten dringend worden teruggebracht in de cyclus.” Ieder apparaat is het volgens hem waard om in te leveren. Zelf zegt de Telekomman dat hij zijn iPhone 6 na zes jaar heeft vervangen. Steffen erkent dat het verkrijgen van gebruikte apparaten voor refurbishment een uitdaging is. Hij benadrukt de noodzaak van een eenvoudig retourproces om deelname van klanten te bevorderen.

Doelen van Deutsche Telekom

Steffen wijst erop dat 80 procent van de emissies veroorzaakt door een smartphone tijdens de levenscyclus afkomstig is van de productie ervan. Het verminderen van deze emissies is ook cruciaal voor het doel van Deutsche Telekom om de Scope3-emissies tegen 2030 met 55 procent te verminderen.

Duurzaamheidseisen zijn volgens Steffen niet alleen theoretisch. Hij pleit ervoor dat de ondersteuning van zowel software als hardware moet worden verlengd. “Het gaat er ook om de technische voorwaarden te creëren waardoor smartphones zo lang mogelijk bruikbaar zijn.” Om klanten aan te moedigen oude apparaten terug te sturen, onderzoekt Telekom manieren om het retourproces te vereenvoudigen en aantrekkelijker te maken. Dit omvat het aanbieden van grote verzamelboxen voor evenementen zoals feesten of afdelingsvieringen, waarbij het retourneren van een oud apparaat wordt gecombineerd met een milieuvriendelijke activiteit.

Mobiele versie afsluiten