Consortium publiceert technische richtlijnen voor batterijpaspoort

Het Battery Pass Consortium heeft de eerste technische richtlijnen gepubliceerd voor het batterijpaspoort, een verplichting voor de EU Batterijverordening vanaf februari 2027.

De technische richtlijnen bieden een gedetailleerd kader en aanbevelingen voor de uitvoering van het batterijpaspoort.  Het omvat ondersteuning voor alle belanghebbenden in de waardeketen, zoals economische operators, data providers, standaardontwikkelingsorganisaties en regelgevers.

Belangrijkste punten

Het doel is om de implementatie en werking van het paspoort minder kostbaar en tijdrovend te maken voor elk van deze stakeholders. Bovendien fungeren de technische aspecten van het batterijpaspoort als een pilot voor het digitale productpaspoort (DPP) en zijn ze relevant voor andere industrieën zoals textiel, elektronica en bouwmaterialen. Door bij te dragen aan standaardiseringsprocessen, zorgen de richtlijnen ervoor dat het batterijpaspoort in overeenstemming is met de EU-batterijverordening en de verordening inzake ecodesign voor duurzame producten (ESPR). Het richtlijnenpakket schetst ook een holistische systeemarchitectuur die zich richt op interoperabiliteit, vertrouwen en co-existentie van normen om uitdagingen aan te gaan met betrekking tot de betrokkenheid van verschillende belanghebbenden en verschillende DPP-initiatieven.

Demonstrator

Het consortium heeft ook een werkende batterijpaspoort-prototype, de software demonstrator, ontwikkeld. De demonstrator toont aspecten van veilige informatie-uitwisseling langs de batterijwaardeketen en illustreert hoe publieke en beperkte toegang tot het batterijpaspoort in de praktijk kan werken.

Op 22 tot 26 april 2024 presenteert het consortium de technische richtlijnen en de demonstrator met een van Lego gebouwd model. Dit zal een volledige circulaire batterijwaardeketen en de relatie met echte gegevens tonen.

Mobiele versie afsluiten