Brussel kijkt naar geplande veroudering via updates

De Europese Unie werkt aan nieuwe wetgeving die softwareleveranciers verplicht om consumenten op de hoogte te stellen van de negatieve impact die updates kunnen hebben op de werking van producten.

Dit heeft staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Vivianne Heijnen, bevestigd in antwoord op Kamervragen van CDA-Kamerlid Henri Bontenbal. Aanleiding voor de vragen van Bontenbal is de geplande veroudering van Apple-producten die in Frankrijk aan de kaak is gesteld. Hij wilde weten in hoeverre deze praktijken in kaart zijn gebracht en wat de Nederlandse overheid doet om reparaties te bevorderen en geplande veroudering tegen te gaan.

Aantonen is moeilijk

Volgens staatssecretaris Heijnen is het verbeteren van de repareerbaarheid en de levensduur van producten een kwestie die vooral op Europees niveau moet worden aangepakt. Ze erkent echter dat het in de praktijk moeilijk is om aan te tonen dat fabrikanten bewust veroudering plannen. Toch wijzen onderzoeken die Heijnen aanhaalt op een toenemend probleem van snellere veroudering en onverwachte defecten bij consumentenproducten.

Om de situatie te verbeteren, wordt er momenteel op Europees niveau onderhandeld over een voorstel voor een grotere rol voor de consument bij de groene transitie. Dit voorstel heeft als doel consumenten beter te informeren over de mogelijkheden van reparatie tijdens het aankoopproces. Een van de bepalingen in het voorstel is dat softwareleveranciers consumenten expliciet moeten informeren over de negatieve effecten van updates op de werking van digitale producten.

Staatssecretaris Heijnen benadrukte dat zij nauw samenwerkt met de minister van Economische Zaken en Klimaat tijdens de onderhandelingen over het Europese voorstel. De invoering van deze wetgeving zou volgens de minister een belangrijke stap zijn in het waarborgen van de rechten van consumenten en het aanpakken van geplande veroudering in de EU.

Mobiele versie afsluiten