Banco Santander pleit voor reparatie met originele componenten

De Spaanse bank Banco Santander heeft in een recent artikel het vizier gericht op e-waste, waaronder ook refurbished apparaten en IT-waste.

In het stuk, dat past in een hele serie van Santander over duurzaamheid, geeft Banco Santander aan dat in 2019 wereldwijd 53,6 miljoen ton aan e-waste werd gegenereerd, en dat daarvan slechts 17,4 procent wordt gerecycled. Dat, zo stelt de bank, zorgt er op zijn beurt voor dat er minder mogelijkheden overblijven om onderliggende componenten opnieuw te gebruiken, evenals materialen als koper, goud, ijzer, zilver en andere kritieke grondstoffen. En dat, op zijn beurt, zorgt weer voor een versnelling van de klimaatverandering.

Origineel

Daarom sluit ook Santander zich aan bij de groep die vindt dat de levensduur moet worden verlengd. Dat begint bij correct gebruik: volgens de handleiding, regelmatig reinigen, softwareupdates, maar ook dat reparaties en vervanging alleen wordt gedaan met ‘originele reserveonderdelen”. De auteur gaat daarbij niet in op de details, maar daarmee verzet Santander zich wel tegen de roep van reparatiepartijen om de markt voor reserveonderdelen meer te openen, in ruil voor meer kwaliteitscontrole.

Santander gaat in het stuk ook in op refurbishment, waarvan de populariteit volgens de bank in de lift zit. Een “interessante optie”, die bovendien zorgt voor meer ‘groene’ banen. Recycling – dus het opbreken van apparaten voor ruwe grondstoffen- ziet Santander als een ‘laatste toevlucht’, puur voor apparaten die echt niet meer langer kunnen functioneren en ook niet meer gerefurbished kunnen worden. Daarvoor wil Santander meer centrale afgeefpunten zien, over betere mogelijkheden om gebruikte apparaten in te leveren bij de winkel of producent.

Mobiele versie afsluiten