Zomercolumn: Bart Sels – Regional Sales Manager BNP Paribas 3stepIT

De term “circulair” hoor je gelukkig steeds vaker, zo constateert Bart Sels van BNP Paribas 3stepIT.

Het woord ‘circulair’ zegt eigenlijk al waar het om draait: een cirkel die nooit stopt. Die cirkel of kringloop gaat meestal over het gebruik en hergebruik van grondstoffen. Het idee erachter is dat oud altijd weer nieuw wordt ♻️. Een situatie waarin we zo efficiënt omgaan met producten en grondstoffen dat er zo min mogelijk afval ontstaat. Op dit moment is onze economie grotendeels een lineaire economie waarin we onnodig veel nieuwe spullen maken en kopen.

Stimuleren

Een volledig circulaire economie of wereld zonder afval is nu nog een ideaal voor de toekomst. Dat komt omdat er nog veel moet gebeuren om alle producten, materialen en grondstoffen herbruikbaar te maken. Het geven van een tweede leven aan producten zoals IT-apparatuur en bouwmaterialen is een basis voor een mooie discussie. Het zoeken naar mogelijkheden en samenwerkingen om onze economie circulair te maken is een betrekkelijk nieuw proces. We moeten elkaar hierin stimuleren, uitdagen en helpen om ieder keer kleine stappen voorwaarts te maken. Uiteindelijk dus ook een circulair denkproces starten.

De zomerperiode is een mooie periode om te evalueren en ruimte aan dit denkproces te geven. In deze veranderende wereld is het namelijk van belang om eens buiten onze comfort zone te stappen en ruimte te creëren voor nieuwe ideeën. Buiten de muren van onze bekende omgeving te stappen en te luisteren en kijken wat ook daar aan ontwikkelingen gaande zijn. Persoonlijk is dat aan te raden omdat het tegenstellingen wegneemt, het vergroot je begrip voor de andere persoon en het verrijkt je eigen leven.

Technology Lifecycle Management

Vanuit professioneel oogpunt is het ook goed eens te kijken hoe we de circulaire ontwikkelingen vanuit onze eigen kleine wereld kunnen verbeteren en versnellen. Veel kleine stappen zorgen uiteindelijk voor een grote verandering. En er zijn veel initiatieven in de markt die parallel ontplooid worden. Initiatieven die door enthousiaste mensen uitgewerkt worden en vanuit verschillende oogpunten in de markt gezet worden. Dit vanuit de overtuiging dat het beter kan en dat hun inzet ertoe doet.

Deze discussie heb ik tijdens vanuit mijn functie bij BNP Paribas 3stepIT in de zomer met een aantal personen gevoerd uit de verschillende marktsegmenten. Wij leveren vanuit 3stepIT met ons Technology Lifecycle Management (TLM) systeem slechts een deeloplossing in een circulair model. Wat mij geraakt heeft zijn de vele verschillende ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid in de gezondheidzorg, de bouw en de overheid sector

Met Jelle Hendriks van Ongekend Circulair heb ik een discussie gehad tijdens een heerlijke lunch op een zonnig terras. Even los van de vaste protocollen en verwachtingen hebben we de tijd genomen om te luisteren naar elkaar. Te luisteren naar elkaar en ons te verdiepen in de ontwikkelingen die plaatsvinden in een marktsegment die wij niet kennen.

Marktontwikkelingen bespreken die mijzelf niet direct raken maar wel inzicht geven dat er belangrijke veranderingen plaatsvinden. Veranderingen die plaatsvinden in de bedrijfsketen en die elkaar uiteindelijk gaan beïnvloeden. Ik heb genoten van de energie, het enthousiasme en de veelheid aan ideeën die we hebben besproken. Ideeën die we beiden meenemen uit een volledig andere wereld maar die elkaar raken in de behoefte tot realisatie van een circulaire wereld.

We zijn tot de definitie en opzet van een aantal nieuwe initiatieven gekomen. We gaan kijken wat we vanuit de circulariteit beginselen samen kunnen doen om zo min mogelijk afval te veroorzaken door het aangaan van ketensamenwerking. We gaan samen kijken hoe we onze werelden aan elkaar kunnen verbinden.

Waarom zijn deze gesprekken en een circulair denkproces belangrijk? Een kleine eerste stap in een circulair proces kan uitgroeien naar iets unieks, want alleen samen kunnen wij de circulaire cirkel sluiten.

Mobiele versie afsluiten