Zet Atos de toon door de deal met Circular Computing?

Atos en Circular Computing zijn een paar dagen terug naar buiten gekomen met het nieuws dat de Franse gigant voor laptops zaken gaat doen met CC. Dat lijkt geen bijzonder verhaal, maar in dit geval gaat het om een deal met circulaire IT.

Groot en Vooruitstrevend

Atos Circular Computing Atos heeft naar eigen zeggen ruim 105.000 medewerkers op de loonlijst staan. De hoeveelheid IT die daarvoor aangeschaft en onderhouden moet worden is dan ook enorm groot. Tegelijk wil Atos in meerdere opzichte een vooruitstrevend en trendsettend bedrijf zijn. Dat er dus naar de eco-footprint gekeken wordt viel te verwachten.

Omdat Atos overal aanwezig is en een actieve investeerder, heeft het al eerder geïnvesteerd in bedrijven die actief zijn rond milieu, duurzaamheid en circulariteit. Een van die bedrijven is Circular Computing. Het bedrijf neemt gebruikte laptops in, controleert ze op 360 punten en kan ze daarna weer in de markt zetten. Dat zijn dan refurbisheds laptop van hoge kwaliteit die weer de nodige jaren meekunnen. Dat dit mogelijk is, is in de sector al lange tijd bekend. Wat tot nu toe ontbreekt zijn aansprekende grote usecases.

Test

Met Atos heeft Circular Computing al eerder een test gedaan. Een groepje van 30 medewerkers kreeg voor 6 maanden een refurbished laptop om te achterhalen hoe dat in de praktijk beviel. Die resultaten vielen schijnbaar reuze mee. Anders zouden de twee bedrijven nu niet hebben aangekondigd dat refurbished voor Atos medewerkers nu de norm wordt in plaats van de uitzondering.

Er valt natuurlijk een hoop af te dingen op de waarde van het persbericht. Atos is wel heel actief bezig met het groene imago, maar lang niet alle business is vrij van kritiek. Daarnaast moet in de praktijk ook maar blijken hoeveel medewerkers gaan claimen met alleen maar nieuwe hardware te kunnen werken.

Maar zelfs met dat dubbele voorbehoud kan dit een serieuze eerste stap zijn. Welk ander bedrijf met zo’n grote naamsbekendheid en internationale footprint gaat dit voorbeeld volgen? Of gaat ergens een overheidsdienst als eerste over op een “circulair & refurbished IT first strategy”? Waar ze moeten letten staat keurig beschreven bij Atos en Circular Computing.

Mobiele versie afsluiten