Worldfavor: Nieuwe duurzaamheidsrichtlijnen OESO zijn wake-up call

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) heeft recent belangrijke updates doorgevoerd in haar Richtlijnen voor Multinationale Ondernemingen over Verantwoord Ondernemingsgedrag.

Dat is voor het eerst in meer dan tien jaar. De OESO-richtlijnen dienen als blauwdruk voor vrijwel alle wetgevingen inzake due diligence voor duurzaamheid wereldwijd. De nieuwste update van de OESO-richtlijnen benadrukt dat bedrijven die verantwoordelijk willen handelen, de urgente sociale, milieu- en technologische uitdagingen moeten prioriteren waarmee we vandaag de dag worden geconfronteerd. De richtlijnen zijn overigens juridisch niet bindend.

Worldfavor heeft op haar website de belangrijkste bevindingen op een rij gezet, bij woorde van Ulrika Sandberg, Duurzaamheidsadviseur bij Worldfavor. De richtlijnen dienen volgens haar als een belangrijke internationale referentie voor overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties, en geldt als wake-upcall. “Sterker nog, veel landen stemmen hun nationale wetten en regelgeving af op deze richtlijnen, waardoor ze invloedrijk zijn in het vormgeven van verantwoordelijke bedrijfspraktijken wereldwijd.” Bedrijven zullen hun due diligence-praktijken moeten actualiseren en verbreden om alle nieuwe onderwerpen die door de richtlijnen worden behandeld, aan te pakken.

5 belangrijkste wijzigingen

Ook noemt Worldfavor de belangrijkste wijzigingen in de richtlijnen:

In lijn met wereldwijde milieu- en klimaatdoelen – “De nieuwe updates adviseren bedrijven om hun activiteiten in lijn te brengen met internationaal overeengekomen doelstellingen met betrekking tot klimaatverandering en biodiversiteit, zoals het Akkoord van Parijs en het Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework. Door dit te doen, kunnen bedrijven bijdragen aan een duurzame toekomst en hun bedrijfsvoering toekomstbestendig maken.”

Een breder scala aan due diligence- “De bijgewerkte richtlijnen hebben de reikwijdte van de due diligence-eisen uitgebreid. Voorheen werd due diligence alleen aanbevolen voor bepaalde milieukwesties, corruptie, en mensen- en arbeidsrechten. Maar nu is het een totaalpakket! Bedrijven worden nu verwacht risicogebaseerde due diligence uit te voeren met betrekking tot de bovengenoemde kwesties, evenals klimaatverandering, biodiversiteit, ontbossing, dierenwelzijn, vervuiling en alle vormen van corruptie.”

Due diligence stroomopwaarts en stroomafwaarts in de toeleveringsketen – “Om nadelige gevolgen te beperken en te voorkomen, wordt nu van bedrijven verwacht dat ze dieper graven in de impact die verband houdt met hun zakelijke partners, inclusief het gebruik van hun producten en diensten. Dit betekent dat zowel stroomopwaarts als stroomafwaarts in de toeleveringsketen moet worden gekeken, ja – zelfs voorbij uw belangrijkste leveranciers. Het is duidelijk dat het niet meer alleen gaat om wat een bedrijf intern doet, maar om het nemen van verantwoordelijkheid voor de hele keten!”

Verbeterde bescherming voor kwetsbare personen en groepen – “De bijgewerkte richtlijnen leggen nog meer nadruk op de bescherming van kwetsbare personen en groepen, zoals mensenrechten- en milieubeschermers. Bedrijven worden aangemoedigd om actief te communiceren met belanghebbenden om ervoor te zorgen dat kwetsbare groepen, waaronder klokkenluiders en degenen die hun zorgen uiten over de acties van het bedrijf, met respect worden behandeld en beschermd.”

Een gloednieuwe sectie over technologie – “Om gelijke tred te houden met de snelle veranderingen in technologie, is er een hele nieuwe sectie over technologie toegevoegd. Hierin worden bedrijven geadviseerd om de ontwikkeling, financiering, verkoop, licenties, handel en het gebruik van technologie, inclusief gegevensverzameling en -gebruik, grondig te evalueren en te volgen.”

Mobiele versie afsluiten