Werkgevers en belangengroepen breken lans voor circulariteit

VNCI, FME, VNO-NCW, MKB-Nederland en Natuur & Milieu, hebben een gezamenlijke brief geschreven aan de Tweede Kamer waarin ze pleiten voor een omslag naar de circulaire economie.

Volgens de organisaties is de overgang naar een circulaire economie essentieel om het toekomstig verdienvermogen van Nederland te versterken, grip te houden op essentiële grondstoffen en een schonere leefomgeving te creëren. Nederland heeft met zijn logistiek, chemie, maakindustrie en kennis alle benodigdheden om een leidende positie in te nemen op het gebied van circulariteit in Europa en wereldwijd, zo stellen ze. De overgang naar een circulaire economie zou ook leiden tot minder verspilling, minder afval en schone productie, wat resulteert in minder CO2-uitstoot.

Het is geen toeval dat de organisaties juist nu hun oproep doen. Donderdag debateert de Tweede Kamer over dit onderwerp.

Organisatie

In de brief roepen de organisaties de Tweede Kamer en een mogelijk nieuw kabinet op om meer focus, capaciteit en intensieve samenwerking te bevorderen. Ze benadrukken dat een gezamenlijke inspanning van alle betrokken partijen, waaronder winkeliers, maakbedrijven, afvalbedrijven, overheden en de samenleving, noodzakelijk is om grote productieketens op een circulaire manier te organiseren.

De voorgestelde maatregelen in de brief omvatten onder andere het formuleren van duidelijke circulariteitsdoelen voor belangrijke sectoren en grondstoffenketens, het nemen van het voortouw in de EU voor een eerlijk speelveld voor circulaire bedrijven, het koppelen van beleid voor energie, klimaat en grondstoffen, het waarborgen van voldoende fysieke ruimte voor circulaire activiteiten door gemeenten en provincies, en het verstrekken van structurele financiële middelen om de omslag naar een circulaire economie te ondersteunen.

Mobiele versie afsluiten