Wat is het nieuwe Green Deal Industrial Plan?

Begin deze maand heeft de Europese Commissie de Green Deal Industrial Plan gepresenteerd. Het is een directe reactie op nieuw Amerikaans beleid om groene investeringen te subsidiëren.

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen kondigde al in januari tijdens het World Economic Forum in Davos aan dat er een nieuw plan aan zat te komen. Op 1 februari is wat voluit de Green Deal Industrial Plan for the Net-Zero Age -een mond vol, dus we laten dat laatste deel weg- dan ook daadwerkelijk gepresenteerd.

Zuilen

Het plan stoelt op vier zogenaamde ‘zuilen’: een voorspelbare en vereenvoudigde regulaire omgeving, sneller toegang tot financiering, verbetering van vaardigheden, en open handel voor robuuste voorraadketens.

Onder het plan schaart de Europese Commissie meerdere wetsvoorstellen. De regels rond zogenaamde ‘net-zero’ productie van onder meer accu’s moeten worden vereenvoudigd, en er moeten criteria komen voor strategische voorraadketenprojecten voor onder meer vergunningen en subsidies. Het plan moet de toegang van de EU tot ruwe materialen veiligstellen, en ook de verwerking en recycling ervan faciliteren. Het derde pakket wetten dat de Commissie noemt heeft te maken met de hervorming van de elektriciteitsmarkten.

Kritiek

Een belangrijk aspect dat nog ontbreekt is een tijdslijn, waarbij alleen de elektriciteitshervorming concreet op de rol staat voor maart als het gaat om voorstellen. Dat is ook een reden dat er vanuit belangengroepen ook kritiek klinkt op de plannen. DigitalEurope, de belangenvereniging voor grote IT- en telecombedrijven, noemt het zelfs ‘vuur bestrijden met vuur’, waarbij het verwijst naar de Amerikaanse Inflation Reduction Act die groene subsidies en staatssteun in het vooruitzicht stelt aldaar. “Het versoepelen van de regels rond overheidssubsidies kan voor te veel macht en financiering zorgen bij de lidstaten met de diepste zakken ten koste van de kleinere landen”, aldus DigitalEurope, “wat de economische groei op de lange termijn kan schaden.”

Mobiele versie afsluiten